We need another hero

Help African poor Children
Licensed from: grace21 / yayimages.com

I 1984 flimret bilder av sultrammede i Etiopia over verdens tv-skjermer. Mer enn 1,2 millioner mennesker sultet i hjel, og Bob Geldof mente man ikke bare kunne sitte og se på. Med sigaretten i munnviken ringte han Midge Ure fra Ultravox, og sammen satte de seg ned og skrev «Do they know it`s Christmas» for å samle inn penger. Slik ble Band Aid født, og verdens største stjerner stilte opp for å gjøre sangen til datidens mestselgende singel i Storbritannia.

Det var fint å ha noen helter som tok ansvar for situasjonen, og kollektiv solidaritet sveipet over verden hver gang vi hørte; «And there won`t be snow in Africa this Christmas time - the greatest gift they`ll get his year is life».

Ti uker etter at singelen ble sluppet ble Live Aid etablert. Noen mener det var Boy George som kom med ideen etter at Culture Club hadde sunget «Do they know it`s Christmas» sammen med andre artister på sin pågående verdensturne. Andre sier det var Bob Geldof som var arkitekten, etter at han hadde vært i Etiopia og sett at distribusjonen av nødhjelp ikke traff. Etter sigende ville Geldof kjøpe egne lastebiler for å distribuere riktig, men uavhengig av hvem som gjorde hva: Live Aid innebar at det ble avholdt to tvillingkonserter på Wembley og JFK Stadium i Philadelphia. Konsertene ble sett av over 1,5 milliarder mennesker, og de samlet inn mer enn 110 millioner pund til de sultrammede.

Det var "We are the world" og alle var med og sang. Vi fikk se det som skjedde - men det var den gang.

Akkurat nå er Afrikas Horn rammet av en langt større katastrofe enn den vi så i 1984-85. Enkelte eportasjer dukker opp, men de treffer ikke. Hjelpeorganisasjonene har laget aksjonen «Stille», og mer treffende kunne det ikke bli, for det er så taust. Hvorfor er det sånn?

Mor Theresa har sagt at; "If I look at the mass I will never act. If I look at one, I will "

Josef Stalin sa; "One death is a tragedy. One million is a statistic."

Mangfoldige eksperimenter har verifisert ovennevnte utsagn om at vi relaterer oss nærmere til hva som skjer med en enkeltperson enn med hva som skjer med store mengder mennesker. I "Psychology Today" skriver David Ropeik om "Statistical numbing - why millions can die and we don`t care." Han skriver at tusenvis av barn sultet i hjel på Afrikas Horn i forrige måned. Katastrofen har rammet 30 millioner mennesker. Mer enn 1.4 millioner barn vil antageligvis sulte i hjel i løpet av året. Det er flere barn enn det finnes i Norge.

Et av barna var fire år gamle Khafra. Med oppsvulmet mage og desperate øyne hørte han kanskje noen hviske til moren hans at de ikke visste om han kunne reddes. Moren var så utmagret at hun ikke lenger klarte å gråte over kanskje å miste ham.

Av de to avsnittene ovenfor er antagelig bare det nederste avsnittet som kan treffe, skriver Ropeik - for det handler om et barn vi kan relatere oss til. Men hvert av de andre barna som døde i forrige måned hadde også navn. De er bare så mange at de forsvinner for oss.

"Statistical numbing is a fundamental deficiency in our humanity». Denne effekten spiller en grunnleggende rolle i måten mediene velger å fronte saker på, og den har vidtrekkende implikasjoner. Media vil at vi skal lese det de skriver, de vet hva som selger, og store tall fra langt borte selger dårligere enn en nær personlig historie. Dårlig mediedekning gir mindre fokus, og slik går spiralen i retning av at offentlighetens søkelys - som igjen driver policy making og politisk og privat innsatsvilje - blir bortimot fraværende.

 Foto: NTB Scanpix

Verden er overbefolket. Det er klimaendringer og korrupsjon som vi ikke får gjort noe med. Vanstyre og elendighet som ligger utenfor vår kontroll. Vi skjønner disse tingene, og det er lett å rasjonalisere bort muligheten for å påvirke. Det har dessuten vært valg, skijentene er redde for kanskje å miste OL i Pyongyang fordi Kim bråker så fælt, og nyhetsstrømmen er endeløst skiftende. Vi er sultne på raske endringer, mens sulten på Afrikas Horn blir uinteressant fordi den akkurat nå er konstant.

Da Glenfell Tower brant i London tidligere i sommer så man konturene av Band Aid anno 2017. Britiske artister laget tidenes raskest selgende singel til inntekt for de etterlatte. Det solgte aviser og singler som bare det.

Vi trenger noen nye helter som kan forene det nære og det vi kan delta i samtidig som vi hjelper langt borte. Det blir som med innsamlingsaksjonen til Barnekreftforeningen som tok helt av. Det var et genialt konsept som skapte engasjement og fokus både på selve saken og på den som ga.

Hvem skal være dagens Bob Geldof, som bretter opp ermene og skyter hull i spiralen av stillhet rundt en katastrofe av så store dimensjoner at vi ikke får se den? For vi får ikke se den.  

Hjelpeorganisasjonene skriker om hjelp mens vi bypasser den største humanitære katastrofen siden annen verdenskrig.

 And "tonight thank god it`s them instead of you."


 

11 kommentarer

Phantomblue

28.09.2017 kl.21:02

Det var bob geldof sin ide. Men sangen var som du påpeker han og midge ure. https://youtu.be/B4E1WcpzYK4

Og han endte opp med å kjøpe bilene(så vidt jeg husker fra boken) Pga ingen ville frakte noe dit,pga ikke lønnsomt.

Men problemet med afrika og er jo at de får barn de ikke kan fø på.Jada,dette er den upopulære sannheten.

Vi kan prøve og redde så mange som mulig,men så lenge de får barn det ikke er mat til,er det ikke mulig å vinne den kampen.

Sier ikke at vi skal la dem dø,men at problemet må løses i flere ender samtidig

Judas Iscaroit

28.09.2017 kl.21:29

Nå er det slik at i land som Afrika er det så mye rasehat mellom de sorte at konflikter skjer, medfølgende sultkatastrofer. Media dekker over dette ved å si stammekonflikter.

Løsningen er vel at de sorte lærer seg å ikke drive med rasehat. Ikke brenne levende "hekser" eller få panikk når det blir solformørkelse.

Men vi må også få vekk globallistenes innblanding i dette, som er å helle bensin på bålet.

PS! Litt underlig at land som Etiopia går det så dårlig med, når dem kan produsere så mye at høsten er i verdenstoppen.

kris

28.09.2017 kl.21:30

Kan godt være med å spleise hvis det sendes pallevis med prevensjonsmidler nedover.

Slik det er nå er det "the neverending story"

Vi har vel drevet på å samle inn til Afrika i en mannsalder og man kan sikkert holde på i flere mannsaldre til.

Så sorry....

Niri

29.09.2017 kl.13:03

Prevensjonsmidler og sterilisering er det som trengs. Afrika og araberlandene må få en ettbarns-politikk slik som Kina. Ikke send mat og medisiner, det gjør ting bare verre.

Arne

29.09.2017 kl.13:28

Har du noen gang stilt deg spørsmålet: Hvorfor føder man drøssevis med barn inn i fattigdom? Det virker jo som de ikke forstår hva ansvar innebærer.

29.09.2017 kl.13:42

Et stort problem er tankeløs godhet, penger kastes i retning ingensted... Det finnes ikke nok orden. Vi europeere hjelper mest av alle på jorda, tror vi ihvertfall, men pengene forsvinner så hjelpen er forgjeves!

Tror vi at de som ikke klarer bygge landet sitt skal klare å forvalte penger gitt av resten av verden på en smart måte?

Det er uendelig med faktorer som spiller inn for hvorfor det ER slik. Rasister mot afrikanere og rasister mot europeere frår begge holde kjeft og prøve forstå at ting er mer komplisert enn det!

Frank

29.09.2017 kl.13:44

Det er veldig rart det der. Muslimer og hungersnød. Hvorfor skal vi hjelpe hungersnød der de er mens muslimer fra krigsherjede land oversvømmer Europa?

Jadus InshAllah-Riot

29.09.2017 kl.15:01

Vet ikke jeg... sikkert riktig....., og galt!

Jadus InshAllah-Riot

29.09.2017 kl.15:04

Vet ikke jeg... sikkert riktig, og galt!

Røy

29.09.2017 kl.20:17

Den einaste løysinga e at me skjønne at det e Vesten sin feil alt samen, og at det e vårt ansvar å rydda opp og betala så mykje pengor så mulegt i både bistand og u-hjelp, det vil både komma mottakarane te gode, og fungera så avlat for oss ôg, så me kan betala for den urettvise rikdomen vår.

Nobody

30.09.2017 kl.12:24

En løsning er å kjøpe sterilisering av Afrikanere som lever i utsatte områder. Altså at man betaler de for å sterilisere seg så man unngår at det blir åtte ganger så mange munner å mette for hver nye generasjon som kommer.

Skriv en ny kommentar

hits