Når syklister blir et folkehelseproblem

Cyclist, Giro d'Italia
Licensed from: bepsimage / yayimages.com

I går meldte en lokalavis at en 40-årig mannlig syklist var observert på en sykkelsti. Mannen var ikledd tettsittende shorts og selvlysende t-skjorte med sponsormerker som han selv hadde betalt for. Syklisten hadde selvsagt ikke valgt å rote seg bort fra hovedveien selv, og med sjokkert mine uttalte han at;

"Det skjedde før jeg fikk sukk for meg. Jeg svingte rett og slett feil, og plutselig var jeg på sykkelstien. Det var som om alt svartnet. Det var uoversiktlig og krevende der ute, og jeg kunne ikke sykle med ønsket fart. Strava`en meldte at jeg lå bak alle gutta på tempoetappen på vei til jobb, og jeg måtte rett og slett avbryte hele turen for ikke å få dette på statistikken!"

Samtidig var det sedvanlige tilstander i resten av landet. Sykkelstiene lå øde og forlatt av syklister som i stedet befant seg på landets veier. Det var bruk av vindusspylervæske og langfingre når syklistene sneiet forbi i dødvinkler, og brutto nasjonalt blodtrykk økte for hver eneste syklist som måtte forbikjøres med risiko både for bilistens og syklistens liv og helse.

I løpet av en slik dag tok det ikke mange minuttene å dokumentere at usedvanlig mange syklister later til å ha tungt for å forstå at en sykkelsti er en smal vei laget for syklister. Sykkelstien har flere formål, og ett av dem er at det skal være trygt og godt å sykle der.

Dersom det ikke er ordet "sykkelsti" som er vanskelig å forstå så kan manglende bruk av disse stiene skyldes dårlig sidesyn hos personer som liker tettsittende klær og teknologiske duppedingser. Det er nemlig et gjennomgående fenomen at enkelte syklister stadig overser åpenbare muligheter for trygg sykling, og at de samme syklistene ofte har veldig trange trøyer og pulsklokker på. -Og de ser ikke noe særlig til sidene heller - det skal være sikkert og visst.

La oss se på noen eksempler som kanskje kan bidra til å opplyse saken:


Her ser vi en syklist som åpenbart bør komme seg til optikeren med en gang. Sykkelstien går inn til venstre, men det ser vedkommende altså ikke. Her er det bare å oppfordre til bruk av briller og eventuelt innføre påbud om å parkere sykkelen for godt. -For ser man ikke sykkelstien i denne situasjonen så er det nok mye annet man heller ikke ser. For å si det sånn. Vi skjønner selvsagt at distansen blir lenger hvis du ikke følger hovedveien i dette tilfellet - men vet du hva - det gir vi beng i så lenge vi slipper å kjøre forbi deg på svingete veier.

 

Også her ligger sykkelstien til venstre, og det er rett og slett vanskelig å forstå hvorfor personen på bildet ikke tar hensyn til andre enn seg selv når vedkommende velger å sykle på veien. Her er distansen den samme på henholdsvis vei og sykkelsti, og da bør bilister på vei til jobb kunne slippe å snegle seg bak og forbi syklisten. Det kan virke som om mange syklister tror de sykler like fort som biler kjører, men la oss bare parkere den diskusjonen en gang for alle: DET GJØR DERE IKKE.

 


Her er sykkelstien til høyre feiende flott og nesten like bred som veien. Det var faktisk fristende å kjøre bilen over på sykkelstien for å slippe alle syklistene, og snart er det vel sånn det blir. Bil på sti og sykkel på vei. Ytterligere kommentarer er overflødige.

 


Dette bildet viser en klassisk landeveissituasjon med to syklister i bredden. Syklistene er vanskelige å se. Sykkelstien ligger til høyre litt utenfor bildet. Sykkelstien er mer ulendt og kronglete enn veien, men den ville både vært tryggere og gitt vesentlig mer trening hvis trening hadde vært poenget med all denne syklingen.

 


Avslutningsvis kan man jo se litt på dette bildet. Her er det noen som har skjønt at sykkelstier ikke brukes av sykler, så det lokale næringslivet har i stedet etablert sin egen reklamesone. Riktignok står skiltene i utkanten av sykkelstien, men det er det egentlig ingen grunn til at de skal gjøre. For syklistene som våkner i morgen tidlig får ingen problemer med de skiltene. Nei -  de syklistene legger seg heller i dødvinkelen din ute på veien. De irriterer vettet av deg. Du er redd for å kjøre på dem. Blodtrykket ditt stiger for hver reklamebefengte trøye som passerer. De får deg til å banne når du nesten har kjørt på dem fordi de ikke skjønner at det er livsfarlig å sykle forbi på høyresiden mellom bilen og fortauet når bilen blinker til høyre!.

Det er derfor noen syklister har blitt et folkehelseproblem.

For alle inkludert seg selv.

-Og hvis du synes det er urettferdig å skjære alle syklister over en kam - og hvis du tenker at vi må dele på de veiene vi har - så kan vi være enige om at sykling i seg selv er en strålende ting.

Bare ikke ligg i dødvinkelen min.
 

242 kommentarer

Alternative Sykkelfakta

09.05.2017 kl.07:30

Her kommer du med en rekke alternative sykkelfakta. Det du kaller sykkelsti, er gang- og sykkelvei. Her skal du ikke sykle fort, her er det fotgjengere og her har du vikeplikt i hvert kryss. Det er som å velge å kjøre hele veien til jobben i en 30-sone med full stopp-skilt i hvert kryss, i stedet for å kjøre på en vanlig vei ved siden av. Og to syklister i bredden er bare et problem hvis du er en livsfarlig sjåfør som pleier å sneie forbi syklister uten å holde god nok avstand...

Anders

09.05.2017 kl.07:42

Egentlig bare trist at en "med bakgrunn fra juss" ikke har lært seg ordet "gang- og sykkelvei".

Bente Lund

09.05.2017 kl.07:48

Anders: En med bakgrunn fra juss har lært seg at man bruker så få ord som mulig for å være tydelig...:-) Blir så langt hvis man gjentar de to ordene igjen og igjen, vet du.

Gang- og sykkelsti. Sånn. Nå er det sagt: )

Cancellara

09.05.2017 kl.07:44

Joda, det er mange flotte fakta over her ; men, uansett så MÅ alle innfinne seg i at det skal fungere et samarbeid på veien. Jeg er selv syklist og er ikke interessert i å sykle midt i veien eller to i bredden. Men veien er beste alternativ for oss som skal trene landevei. Jobbsyklister og disse som er på "tur" bør bruke sykkelstier, de har mindre fart. Bilister som tror at veien kun er for dem tar grundig feil, og da er det et samarbeid som funker best for alle parter. En bilist som feier ned en syklist får skylda uansett (og det er vondt å bli truffet av et kjøretøy også). Så alle bør ta en runde med seg sjøl i denne saken, uten å få for høy puls faktisk !!

Øyvind

09.05.2017 kl.07:44

"Alternative Sykkelfakta" Når man daskesykler rundt med sykkelveska er man ikke på en treningsøkt for fart og fartslek... :-D Se litt nøyere på bildene.

Jussbakgrunn?

09.05.2017 kl.07:51

Hvis du har bakgrunn innen juss vil du se at ingen av de overnevnte bryter noen som helst norsk lov, men faktisk benytter seg av de løsninger som finnes. Som Alternative Sykkelfakta påpeker, det heter gang- og sykkelvei. Forskrift om kjørende og gående trafikk: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1986-03-21-747

Bente Lund

09.05.2017 kl.07:57

Jussbakgrunn?: Jeg har ikke drøftet hva som er lovbrudd og ikke - jeg snakker hovedsakelig om risiko : )

Erik

09.05.2017 kl.07:54

Håpløst usaklig blogginnlegg.

Det første bildet er fra krysset Gamle Drammensvei - Krokvollveien. "Sykkelstien" er ca 100 m lang før den slutter i motgående kjørefelt. Den er egentlig en tidligere trase for veien. Her skulle syklisten ifølge Bente Lund krysse veien med vikeplikt, sykle hundre meter for så å krysse veien en gang til tilbake med ny vikeplikt. Det ville selv ikke Bente Lund gjøre.

stig bakke

09.05.2017 kl.07:55

Tror ikke forfatter har noen bakgrunn i juss, håper jeg ikke tar feil.

E.hansen

09.05.2017 kl.08:00

Som andre har skrevet så er en gang og sykkelsti trafikkjuridisk som et fortau. Man kan unntaksvis sykle raskere enn gangfart og man har da vikeplikt for kryssende vei og gangfelt.

Mange velger da å ikke bryte trafikkreglene og sykle i veibanen. Men kanskje det hadde vært greiere om bilene måtte dele veien med syklistene på samme måte som syklistene deler gang og sykkelsti: dvs at var det syklister til stede var fartsgrensen tilnærmet lik sykkelhastighet.

Bjørn

09.05.2017 kl.08:00

Ta deg en tur på gang og sykkelsti selv, så finner du fort ut av hovedårsaken til at syklister velger bort dette alternativet. Manglende feiing og vedlikehold gjør ganske raskt alle syklister til fotgjengere.

Magnus

09.05.2017 kl.08:01

Heh.. enda en god søknad om å få levere inn førerkortet pga manglende forståelse for trafikkreglene... Syklister i 40-50 km/t hører definitivt hjemme på veien, ikke på gang- og sykkelsti der hundeluftere, skolebarn og andre myke trafikanter svinser uforutsigbart omkring!

William

09.05.2017 kl.08:01

Hahahaha, du har så rett så rett. Men det er nok bare å vente til sykkelhysteriet går av moten.

Børre Aursnes

09.05.2017 kl.08:01

Problemet er først og fremst menn på 35+ som benytter trafikken som treningsfelt og forventer at alle andre tar hensyn til en som trener. Alle andre som trener må imidlertid tilpasse seg omgivelsene og trekje inn på egne treningsplasser eller de jogger uten å forlange at andre flytter seg. Slike syklister sykler på sin rett og ignorer sin plikt etter vtl paragraf 3.

Anders

09.05.2017 kl.08:02

Bente Lund: Poenget her er at "sykkelsti" høres intuitivt korrekt ut, men bommer på å beskrive hva denne løsningen egentlig er. En "gang- og sykkelvei" er i utgangspunktet innrettet som en gangvei, der det også er tillatt å sykle (på de gåendes premisser). Ikke ulikt et fortau mao.

At syklister kan være flinkere til å bruke denne bastardløsningen er jeg helt enig i, men til trening/hurtig transport med sykkel er den ofte lite egnet, både pga av lite tilpasset regelverk og elendig planlegging av (sammenhengende) infrastruktur.

09.05.2017 kl.08:05

Denne personen bør jo bare levere inn førerkortet sitt snarest, hun er jo en fare for andre trafikanter med sine holdninger.

Haha.

09.05.2017 kl.08:06

Aldri skjønt greia med at fjottene KJØPER reklamen de skal ha på seg. Akkurat som om vi andre skal tro de er proffe. Det ser så sinnsykt komisk ut!

Bob

09.05.2017 kl.08:08

Du kan fortsette å kjøre bil og komme med oppgulp mens du spyr ut eksos, svevestøv og fortsetter det gamle løpet ditt mens asmatikere dør og dine barn (antar at slik som deg ikke har barn pga egoisme og seg selv nærmest) tar regningen for at du aldri var interessert i å snu egne vaner/tenke helhet

John

09.05.2017 kl.08:10

Trur nesten det må leses opp igjen både på juss og kommunikasjon. Makan til oppgulp.

Edvin Vallestad

09.05.2017 kl.08:12

Dette blogginnlegget er med på å motarbeide et allerede dårlig samarbeidsklima. Del veien-kampanjen er flott. Skryt den opp! Skryt av bilister og syklister som får til å dele veien. Snakk ned de andre. Du kan gjerne mene syklister ikke burde hatt sin rettmessige plass i trafikken, men da må du diskutere en lovendring - ikke henge ut andre som følger loven slik den er i dag.

Stian E

09.05.2017 kl.08:13

Kjemopbra inlegg, som belyser problemene syklistene skaper for oss som betaler for veien vi kjører på!

Mikkel

09.05.2017 kl.08:14

Først, la meg være den første til å være enig i at det er mange syklister som tar unødvendig stor risiko og som helst burde tilpasse seg trafikken en del bedre.

Men en ting som jeg reagerer på er "de sykkelfiendtliges" agressjon mot grupper av syklister som ligger 2 i bredden. Hvis man skal kjøreforbi en syklist (enten det er 1, 2 eller 4 i bredden) fordrer det at det ikke er motgående trafikk slik at man kan legge seg (enten helt eller delvis) over i motgående kjørefelt slik som man gjør når man kjører forbi en saktegående bil, traktor, moped eller hest. Ved at man ligger 2 i bredden halveres forbikjøringsavstanden noe som gjør at man trenger å ligge i motgående felt i halvparten så kort tid. Å kjøre forbi (selv verdiløse syklister) uten å legge seg over i andre kjørefelt er i de aller fleste tilfeller uforsvarlig og dermed også ulovlig. Bilene blir bare bredere og bredere og veinormen har knapt utviklet seg siden veiene ble dimensjonert for 60 og 70tallets biler.

Er det ikke klart i mot, skal du ikke kjøre forbi. Da får du heller ta deg en valium eller stå opp 10 min før så du slipper å stresse på vei til jobb/barnehage eller tinder-date.

Elefanten i rommet

09.05.2017 kl.08:16

Så det Alternative Fakta egentlig sier er at syklistene ikke ønsker å vise same hensyn overfor gående og andre syklister som de forventer at bilistene viser overfor syklistene i vegbanen. DER er problemet.

Lars Christensen

09.05.2017 kl.08:16

Er det sykkelsti og syklister sykler i veien? Bøtelegg de.

I går sto jeg parkert ved en sykkelsti. Så en mor på sykkel og datter på 6-7 år på en sparkesykkel. Så kommer en av de gale syklistene og nesten treffer jentungen. Han bruker kjeft på moren??? Hva slags rase er enkelte av de gale syklistene?

Navn har jeg ja

09.05.2017 kl.08:18

Sykler selv jeg, men må si meg enig i at endel av syklistene oppfører seg som tullinger i trafikken.. Krever at alle andre skal følge regler og gi plass til dem. Selv er det om å gjøre å sykle på rødt lys, ikke slippe biler forbi og gjerne kombinere dette midt i rushtrafikk. Nå sier lovene at man ikke skal være til hinder for andre og slippe andre forbi og om nødvendig vike ut til siden og stoppe. Selv om vi har på kondomdresser, så klarer vi faktisk ikke å holde fartsgrensensene på en bilvei og da skal man vike. Ikke hindre, det bør vi klare..

Gulliver

09.05.2017 kl.08:20

Hvem hindrer vel trafikken mer enn lange klynger av kompisryttere på sykkel? Hvis en bilist ligger i 60 km pr. time i en 80 sone er det en dødssynd. Ligger en gjeng kompisryttere i klynge i 40 km pr. time i SIN halvdel av veien er det visstnok greit. Selv om dette ansporer til enorm frustrasjon for bilistene i den lange køen bak rytterne. Så vidt jeg husker skal man holde seg til høyre, og ikke bruke mer av veibanen enn nødvendig. Syklistene forlanger at bilistene skal holde 1,5 m ved passering. Hvordan rimer dette med motkjørende kjøretøyer når syklistene i klynger ligger mot midtlinja, og vi ikke har så veldig brede veier i Norge? Del veien står det på plakater langs veiene. Ja, gjør det kjære syklister og la biler passere, selv om samtalen med sidemannen på sykkel må opphøre. Har syklistene vurdert intercom? Slik at de uforstyrret og uten opphold kan diskutere sekunder fra A til B? Sykling har blitt en egotrip, der mye av det hele går på å deonstrere hvor jævlig rett en har på å bruke mer av veien enn nødvendig. Trailere på mer enn 24 meter er visstnok et problem i trafikken. Hva sier man om en klynge av sykkelkompiser på lik lengde i en lang motbakke og tett trafikk? Syklistene , da i særdeleshet de med moteriktig utstyr som skal trene til et eller annet,må lære seg en viktig ting, og det er å oppføre seg i trafikken, og ikke hindre den for alt det er verd. Og klynger på mer enn maks ti syklister må forbys ved lov. Svært få kan nok få lov til å bruke veier som er åpne for almenn trafikk som treningsarena.Hilsen også en syklist- på kanten.

Anders

09.05.2017 kl.08:22

Stian E: Jeg vil anta at de fleste syklister også betaler en god slump både til til veiene de sykler på - og veiene de ikke sykler på.

Gretten gubbe 44, med masse skrivefeil.

09.05.2017 kl.08:22

Morsomt at bare syklister kommenterer.

1. Største problemet av alle syklistproblemer er folk som "Cancellara". Som tror de kjører like fort som biler, som det nevnes: DET GJØR DERE IKKE. Hvis du klarer å holde 80 grensa i en mil på kupert vei. Kom deg til Tour de France da, jeg vil se deg vinne! Da hadde du knust verdenseliten med timer.

2. Om interessen for sykling vedvarer må norges politikere sette større fokus på å bygge ut sykkelveier. Se på Nederland og Belgia.

Kyrre

09.05.2017 kl.08:22

Problemet er hverken syklister, bilister eller forgjengere, men et total mangel på tilrettelegging. Hvis syklistene, og nå mener jeg normale syklister, ikke treningsvarianten, bruker gang- og sykkelstien er det forgjengerne som har "førsteretten" og syklistene må tilpasse seg. De må tilpasse seg trassige damer med barnevogn som nekter å gi plass, distre hundeluftere med hunden på den ene siden av gang- og sykkelstien og seg selv på den andre med båndet tvers over, vimsete småunger som ikke er i stand til å følge med på hva som skjer rundt dem osv... Hvis syklistene bruker veibanen er det hvert fall mulig å ha en viss flyt. Det du kaller sykkelsti er et sjeldent fenomen i Norge og mangel på disse er et stort problem. Med en storstilt utbygging av sykkelveier hadde problemet forsvunnet av seg selv.

Stig

09.05.2017 kl.08:23

Skaff deg hjelp.

Godt forsøk

09.05.2017 kl.08:23

Jeg tror faktisk jeg har møtt deg på veien, middelaldrende kvinne i litt for dyr SUV, ikke sant? På vei til Bekkestua for å kjøpe putetrekk? Du passerte kanskje litt for nært, det er jo ikke så enkelt å føre en bred bil samtidig som man snakker i telefonen. Greit å komme seg forbi, selv om man skal av til høyre ved neste kryss (ble dessuten litt vanskelig å nå blinklys-spaken med én hånd fri). Beklager at jeg lå i dødvinkelen din, men jeg mistenker at den går 360 grader rundt bilen.

Anders

09.05.2017 kl.08:24

Syklister kan deles i to kategorier, de som sykler maksimalt fort og de andre. De som sykler til max ytelse, også til og fra jobb, får høy puls, høyt blodtrykk og høyt adrenalinnivå. Og akkurat som andre råkjørere blir de ganske skrudd i hodet. Tar store sjanser, blir veldig egoistiske og er veldig lett oppfarende. Disse er et lite helvete i trafikken, og burde vært forvist til et lukket treningsområde. De som sykler rolig for moro eller for transport utgjør ikke noe problem og det er de vi vil ha flere av.

09.05.2017 kl.08:25

Jeg sykler mye mer enn jeg kjører, men er stort sett enig med bloggeren.

Stort sett er de få eller ingen fotgjengere på gang- og sykkelsstiene. Man må bremse når man passerer dem, men den lille ulempen må veies opp mot å bremse trafikken. Enig i at brøyting og feiing av sykkelsstiene er et problem. Hvis det ikke er brlytet må jeg ut på veien. Man bør velge en sykkel som takler litt grus. Terrengsykkel, hybrid e.l.

Jeg føler meg ikke trygg på bilveien fordi bilister gjør feil og jeg helst vil sitte i bil selv hvis jeg skal bli påkjørt bakfra i et lyskryss.

Jeg synes bloggeren bommer med bildet at to som sykler ved siden av hverandre. Man skal uansett ikke presse seg forbi, men foreta en skikkelig forbikjøring. Lik det eller ikke, men sånn er loven.

BjørnH

09.05.2017 kl.08:26

Så mye oppgult har jeg sjeldent lest fra en blogger promotert fra nettavisen.

han der

09.05.2017 kl.08:28

På alle disse bildene ser jeg et lovbrudd, og det er fra hun som har tatt bildene med mobil i fart, bak rattet...

Fjott

09.05.2017 kl.08:28

Noen som tar på seg jobben med å anmelde Bente Lund for ulovlig bruk av mobiltelefon? Bildebevis er det nok av her.

Odd Wolmann, Oslo

09.05.2017 kl.08:31

Cancellara - den typiske sykkelegoisten som henviser "de andre" - som ikke trener - til sykkelstien.

hasaa

09.05.2017 kl.08:31

Tåpelig tekst skrevet kun for å provosere. Nei kom deg på en landeveisykkel selv og begynn å tren til etter eller annet ritt, så vil det klare opp i toppen også, og du vil vite litt mer om hva du snakker om.

Bedre det enn å vase rundt på en golfbane i de rette merkeklærne med de rette køllene. Hvorfor må man absolutt spille denne golfen på svære kostbare baner. Man burde jo spille denne golfen inne i tetteste skogen i grilldress. Det hadde vært mye bedre trening, spesielt for sofaslitere som ellers helst sitter komfortabelt i bilsete i SUV'n med ønske om å ha hele veien for seg selv.

"Det er jo så komplisert å kjøre en slik stor doning når det er andre traffikanter på veien"

Ha respekt.

09.05.2017 kl.08:31

Finnes det virkelig så mange syklister? Og respekt for noen har dere ikke. I kommetarene dere skriver viser dere hvem dere er. For en mangel på respekt for folk. Fyskammeseg.

Cancellara

09.05.2017 kl.08:32

Til GG44 : jeg nevnte IKKE at jeg syklet like fort som en bil i innlegget mitt. Da får du ta på deg brillene gitt...

For å gjøre det kort : Jeg ER syklist, og jeg ER bilist og har evner til å se at samarbeid i veibanen er det eneste som funker. Da poengterer jeg atter igjen at ; det er VONDT å bli truffet av en bil og stupe i asfalten, og det blir OFTEST bilistens skyld om en syklist blir påkjørt !!

Odd Wolmann, Oslo

09.05.2017 kl.08:34

Fjott! Anmeld selv!

Cancellara

09.05.2017 kl.08:37

1. Se din tidligerere kommentar; til og med feil i din egen korreksjon; "gang og sykkelsti". Gang og sykkelvei er riktig. :)

2. Det er en grunn til at syklister velger svingete veger med høy fartsgrense til trening, fordi det er lite biler på slike "landeveier"

3. Vegbanen er ofte mye mer behagelig å sykle på. Gang og sykkelveiene er ofte dårlig og ru asfalt som gjør at sykkelen rister ved høyere fart. Selv om det ser bra ut fra bilsete så prøv å sykle på de selv før du argumenterer. :)

4. På gang og sykkelvei er det de gående som er førende for farten. altså mye nedbremsing og unnamanøver for syklisten (høres velkjent ut?, kanskje de gående må gå i grøfta for å følge din logikk?). Nye anlegg som seperate "Sykkelveger med fortau" løser dette.

AreH

09.05.2017 kl.08:37

Konge-blogg. Mange hårsåre 'proff'-syklister her. Bob tok kaka :)

Cancellara

09.05.2017 kl.08:39

Odd Wollmann : Nei, ingen egoist, men en med fornuften i behold. På gang- og sykkelstier lurer andre farer som : gående med hund, barn, barn på sykkel, barnevogner, uoppmerksomme gående osv. Jeg ønsker ikke å sykle i samme felt/parti som disse. I veien er biler og syklende på vei samme retning i det minste.

RunU

09.05.2017 kl.08:39

Er det rart det blir diskusjoner?

Ser tydelig i kommentarfeltet hvem som er syklister, og som igjen bare ignorerer det om å dele på veien. Det er en forferdelig uting med selvopptatthet her i Norge.

Det gjelder også kjøring på 4 felts motorvei. Ikke en kjeft som bruker høyre/venstre felt som/til det man skal bruke det til. Har man rotet seg ut i venstre felt, er det ikke snakk om å kunne legge seg inn til høyre igjen. Er man redd for å ikke komme frem? Er ikke det det som er essentiellt i all trafikk, at faktisk alle kommer frem?

Så vær så snill, vis hensyn til hverandre, og selv om man har kondomdress, så har man ingen rett til å oppføre seg som en idiot... Ja, for det er faktisk det inntrykket folk flest sitter igjen med!!

Takk for oppmerksomheten

Milla

09.05.2017 kl.08:39

Som forgjenger er jeg livredd de som kommer syklende, har blitt kjørt ned mer enn en gang. På tur stiene med en sinnsykt fart suser de forbi meg og ungene. Det beste er når syklistene har en egen vei som er merka, eller så får de gjøre som meg, kjøpe seg en sykkel med 3 gir, stor flott kurv og som du ikke klarer å kjøre fort med uansett hvor mye du prøver. :)

Helge

09.05.2017 kl.08:40

TAKK BENTE LUND!

Dette var en bra artikkel som viser idiotien blant enkelte syklister. Syklister (og hundeeiere - men det er en annen sak) er de mest selvopptatte og egosentriske personene i vårt samfunn. De skaper så mye irritasjon at jeg bevisst går inn for å gjøre livet deres surt. Jeg er en aktiv bruker av vindusspylerveske i møte med syklister i trafikken!

De klager høylytt over at bilistene ikke tar hensyn til dem, nå de sykler i veibanen, men nekter selv å vise hensyn til gående på SYKKEL- og gangveier. Som det går frem av bildene og i Norge generelt sett, er det mer plass på SYKKEL- og gangveier enn der er i veibanen. De få gående som syklistene må passe seg for er ingenting i forhold til alle de bilene som må passe seg for syklister i veibanen.

JA - jeg sykler selv 1 mil til jobb hver dag - MEN JEG SYKLER PÅ GANG- OG SYKKELVEI. Det går utmerket.

Helge

Odd Wolmann, Oslo

09.05.2017 kl.08:41

Det er nu høysesong for personskader og dødsfall blant syklister.

Dette til orientering - så bare fortsett og "stå på krava".

Per

09.05.2017 kl.08:43

Du har temmelig liten trafikkforståelse hvis du tror at de to syklistene på bildet er vanskeligere å kjøre forbi om de sykler i bredden. Du må uansett over i motsatt kjørefelt. Hadde de ligget på rekke med ti meter mellom, ville de vært umulig å kjøre forbi. Slik de ligger nå, er det faktisk mulig å trygt kjøre forbi dem.

Og selvsagt... som mange andre har påpekt... Det er fullstendig livsfarlig for en syklister som driver trening og holder en snittfart på 40+ km/t, å sykle på fortau sammen med skolebarn og folk som lufter valpene sine.

C.U

09.05.2017 kl.08:44

Det er noen blogger som ikke krever noen kommentar, denne bloggen er en av dem!

Torkel

09.05.2017 kl.08:46

Jeg kjører bil selv, og har så å si ikke noen problemer med syklistene, men i ditt tilfelle tipper jeg problemet ligger i ditt psykopatiske hode.

GOD BEDRING....

Roar Gustavsen

09.05.2017 kl.08:48

Etter å ha lest alle disse postene, kan jeg bare konkludere at veier fører til bråk. Alle andre enn den gruppa jeg selv identifiserer meg med er problemet. Snakk om syting og piping. Harv opp alle veiene, så er vi kvitt problemet (og all sytinga som følger derav).

Tvedt.blogg.no

09.05.2017 kl.08:48

Underlig å se adferden til tightsmafiaen, med selvbetalte reklamedrakter, med tanke på at de er godt voksne mennesker. Det er ikke bare på veien hensynsløse hobbysyklister er et problem, skogsti, grusveier, der folk skal slappe av og gå turer med småbarn og bikkjene sine, plutselig dundrer det en gjeng med fartstriper fordi, og det er bare å hoppe ut av stien. Og om vinteren, da er det skifolket sin tur.

Sportsyklister vekker harme, og en skulle tro dere alle har sinnslidelser når jeg ser mange av kommentarene her. Asperger?

Pid

09.05.2017 kl.08:48

Har aldri skjønt de som irriterer seg så voldsomt over syklister. Jeg har kjørt mye bil og også ligget bak de mange ganger. Men allikevel er det en forsvinnende liten andel av tiden min som går med til det. Jeg blir derimot irritert av bilister som ikke gidder å bruke blinklys når jeg venter på å komme meg ut i en rundkjøring i tett trafikk. For dere er det virkelig mange av.

Gang/sykkelsti er ikke egnet om du skal sykle langt, eller trene. Gleder meg til det kommer forskning på hvorfor folk blir så lett forbannet med en gang de setter seg bak et ratt.

Lennart

09.05.2017 kl.08:49

Er du seriøs eller er dette ironi. Litt vanskelig å oppfatte nemlig!

Frode

09.05.2017 kl.08:50

Noe av det beste jeg har lest på lenge. Her på Sørlandet er det helt tomme nye "Gang og sykkelvei" nesten like breie som veien men de er tomme! Kan føye til at ofte når jeg nærmer men noen syklister så begynner de ofte å sjangle med sykkelen får å gjøre det ekstra vanskelig å kjøre forbi. Alle krav om nye "Gang og sykkelveier" fremstår som en dårlig vits...

09.05.2017 kl.08:50

Sykler masse og har ingen problemer. :) Men så synes jeg gang/sykkelstier er konge å tråkke på, og jeg kler ikke gul pølseskinnsbukse.. Synes ikke noe om å gjøre folk til mordere fordi jeg absolutt skal krangle på retten til å sykle 5km over det man får til på sykkelstien. Og barnevogner er et minimalt problem, man har da en plingeklokke på styret!

Helene

09.05.2017 kl.08:55

Per: syklist som driver trening?

Skal syklistene bruke veibanen som sitt private treningsstudio? Finn egnede plasser å drive trening på og ikke veibanen. Skal jeg finne frem romaskinen min og plassere meg i veibanen? Det er jo bare å kjøre forbi

09.05.2017 kl.08:55

Det stemmer ikke at man må holde gangfart på gang- og sykkelvei. Det gjelder bare når man passerer fotgjengere. Mesteparten av tiden er det langt mellom fotgjengerne på gang-og sykkelveiene. Det er i grunnen et oppkonstruert argument bortsett fra fortau inne i byen.

Ser det er en del aggressive bilister her også. Han som aktivt bruker vindusspylerveske mot syklister er ikke skikket til å kjøre bil. Man må klare å styre temperamentet hvis man skal ha førerkort.

Hans-Terje

09.05.2017 kl.08:56

Ser mest ut som om bildene er tatt av sjåføren selv...er det lov å ta bilder og kjøre bil samtidig?

Per

09.05.2017 kl.09:00

Når blogger skal deles på store norske nettaviser så synes jeg det bør være når noen blogger om noe de kan noe om. Dette innlegget her synes jeg Nettavisen kunne spart seg for å dele. Bare en masse surt oppgulp fra en som ikke på noen som helst måte har satt seg inn i saken hun blogger om.

Jr

09.05.2017 kl.09:01

Hva koster det samfunnet alle de minuttene som syklistene sinker trafikken?

Hvor miljøvennlig er det at mange tusen biler må akselerere for å kjøre forbi?

Frode

09.05.2017 kl.09:03

Hvis syklister skal oppføre seg som andre i trafikken burde regelen om avstand til foran(syklende) (kjøretøy) gjelde på samme måte som for bil. Det er ikke uten grunn at det er en sterk misnøye med pølsesyklerne. Det som i utgangspunktet skulle være veldig bra har de klart å få folk til å hate.

Kritisk

09.05.2017 kl.09:03

"Mannlig syklist" - som vanlig trekker bloggende kvinner inn kjønnsperspektivet - det er jo politisk korrekt.

Har observert utrolig mange udugelige kvinnelige syklister - spesielt mødre syklende mot kjøreretning og med barn på baksete.

Sykkelbøller finnes av begge kjønn.

Bjørn

09.05.2017 kl.09:06

Bente Lund begår en mye større dødssynd på vei til golfbanen med sin dame-suv. Hun fikler med mobiltelefon, tar bilder med håndholdt telefon (dette er ikke noe dash-cam) og fokuserer på andre ting enn å være en trygg trafikant.

At hun går til de grader i fella, selv med jussbakgrunn, gjør at hun ikke kan tas alvorlig.

Bente, skjerp deg selv før du hetser andre.

09.05.2017 kl.09:07

@Jr.

Det er helt åpenbart at sykling er miljøvennlig. Det kan skje to eller tre ganger på vei til jobb at en billist akselererer for å kjøre forbi. Det er helt marginalt i forhold til om jeg skulle kjørt bil selv hele veien. Hvis syklistene kjørte bil ville det også bidratt til kø.

Helge

09.05.2017 kl.09:08

Vindusspylerveske.

Bilen min er utstyrt med vindusspylervæske. Det er fullt lovlig å benytte når man har bil. Når jeg velger å bruke min rett til å spyle vinduer, er helt og holdent opp til meg. Dersom syklistene ikke tolererer at jeg bruker spylervæske når jeg kjører på veien, så får de finne et annet sted å sykle!

Ulf Ulfesulf

09.05.2017 kl.09:10

Er ikke enige i alle argumentene til skribenten vår. Men jeg er veldig enige i at sykkling på vei er et problem. Proff-sykling på vei er ikke et problem. Men jeg nekter å tro at 100% av de som velger å gi seg ut på vei og landevei for å svi av et par mil på pedalene sine i ny og ne er proffe, kan holde et høyt tempo, følge reglene samt ungå å være en fare for biltrafikk og trafikk generelt.

Har selv vært i flere situasjoner hvor U-proffe syklister har tatt for mye vei, syklet for sent, syklet vimsete og gjort forbikjøringer farlige, skapt kø osv osv...

Burde nesten blitt lagt frem et påbud om sykkel-lisens til vei, så syklister som skal sykle på vei må infylle visse krav og ha et bevis på at de har løyve på å sykle på vei, slik at folk vet de kan sykle med fornuft og tempo.

Svein Olav Lund

09.05.2017 kl.09:11

Paragraf 3 i veitrafikk loven sier noe om at:

Enhver skal ferdes hensynsfullt være aktpågivende og varsomt slik at ikke oppstår fare eller at annen trafikk blir unødig hindret eller forstyrret.

Det gjelder for bilister, syklister og fotgjengere. Det gjelder på bilveiene, sykkelstiene og det gjelder på skogsbilveier. Til og med midt ute på Finnmarkvidda gjelder veitrafikk loven.

TK

09.05.2017 kl.09:12

Syklister i veibanen er en uting, skremmende mange ganger man nesten kjører på noen, eller de sperrer veien! Det burde vært forbud mot sykkel på bilveg, alternativt bør det settes krav som til bil/Mc...blinklys, skilt med årsavgift, forsikring, bremselys, sikkerhetsbelter,kjørelys/parklys etc. Førerkortbeslag for syklister som har det, burde vært naturlig ved sperring av trafikk og sykling i bredden!

Anne

09.05.2017 kl.09:16

Syklet Norge på langs for noen år siden. Vi prøvde så godt vi kunne, å bruke bakveier og sykkelstier for å unngå hovedveiene. Dette medførte en del frustrasjon, for på ukjente steder er det ikke alltid like lett å få med seg når og hvor sykkelstien begynner; spesielt når denne plutselig dukker opp på venstre side. I tillegg var sykkelstien ofte skilt fra veien med et solid gjerde, så hadde man først bommet på starten, var det ingen mulighet å komme inn på den. Så sykkelstiene bør merkes tydeligere - gjerne med et skilt eller veimerking som sier "sykkelsti 50m venstre". I tillegg bør det lages åpninger i gjerdet med jevne mellomrom, slik at syklister kommer seg inn på sykkelstien.

Et annet problem, som også skyldes dårlig skilting, og som bilde 1 illustrerer, var: går denne veien dit vi skal, eller går den et helt annet sted? Jeg klarer ikke å se om veien på bildet er en sykkelsti eller om det er en privat vei som fører til noen hus. Vi fikk noen bomturer pga. slike "lureveier".

Når man først var kommet seg på sykkelstien og prøvde å følge denne, opplevde vi hele tiden å måtte krysse hovedveien, fordi det var laget 500m sykkelsti på venstre side, så fortsatte det med 1km sykkelsti på høyreside, før den igjen gikk noen 100-meter på venstre side for så å ende på høyre side. Denne stadige kryssingen av hovedveien føltes ikke trygt. Skilting av sykkelstier i Norge er generelt et problem. Noen steder er de veldig flinke til å skilte et lite stykke, og så slutter det helt. Som syklist på ukjent sted blir man da veldig usikker, og hovedveien blir et sikrere alternativ.

Vi opplevde også noen gode sykkelstiløsninger. F.eks. i Kristiansand er de veldig flinke til å skilte sykkelveien. Her hadde vi ingen problemer med å finne fram. Det var også veistrekninger der høyre skulder var merket som sykkelvei, i tillegg til at det innenfor der igjen befant seg en gangvei. De raske syklistene kan dermed sykle i veibanen, mens fotgjengere og langsommere syklister bruker gangveien. På bilde nr. 5 ser det forøvrig ut til at det er markert sykkelfelt i veibanen.

Her har jeg listet opp noen problemer med landeveissykling. Bysykling har i tillegg sine egne utfordringer.

Alle bilister som klager på syklister i veibanen bør selv ta seg en sykkeltur for å lære hvilke utfordringer syklistene står ovenfor. Da blir det kanskje letter for bilistene å forstå de valgene syklistene gjør.

Kristina

09.05.2017 kl.09:18

Herlig skrevet. Er enig i alt.

Frode

09.05.2017 kl.09:19

Ulf Ulfesulf: Godt skrevet. :)

Så Enig, men

09.05.2017 kl.09:19

Er enig med Blogger, men også sykkelistene til dels.

For problemet er ikke bare de egoistiske sykkelistene, men politikere og de som styrer og bevilger midler. Hadde det blitt bevilget nok penger til fine brede veier, så hadde ikke dette vært et tema, for da hadde veien vært bred nok for alle.

I dag er den ikke det, men det har hverken politikere eller hobby sykkelister forstått. Isteden egler de på seg bilister ved å komme med utsagn som "veien er for alle" og "vi har retten på vår side når vi sykler to i bredden".

Hvis man ikke er glad i livet, familien eller sine nære, så vær så god. For uansett hvor rett du har, så er det du som sykkelist som i verste fall må bøte med livet, ikke billisten.

Fylkesveiene i dette landet er ofte smale, svingete og uoversiktlige og på ingen måte egnet for både bil og sykkelister.

Så til sykkelister som på død og liv skal sykle i felt og fler i bredden på trange fylkesveier i 30-40 km/t, hvis hensyn og merk dere at fartsgrensen ofte er 80km/t. Dere sinker trafikken og utgjør en enorm fare for eget liv. For det er rett og slett ikke plass til dere på Norske fylkesveier, uansett hva politikere sier.

Ulf Ulfesulf

09.05.2017 kl.09:21

Frode: :)

Helge

09.05.2017 kl.09:21

Jeg syker hver dag til jobb - PÅ SYKKELSTI.

Første dag brukte jeg kanskje ett par minutter lengre for å finne raskeste sykkelsti, men etter det er det ikke problem.

Jeg regner ikke med at alle som sykler i veibanen gjør det for de ikke vet hvor sykkelveiene går - eller det er for dårlig merket.

De velger kun minste motstands vei!

09.05.2017 kl.09:22

Virker som du har truffet et ømt punkt hos flere her... Hehehe!! :)

09.05.2017 kl.09:22

@Helge

Du bruker vindusspylervæsken med hensikt for å trakassere syklister. Det skrev du i et tidligere innlegg, så det er litt sent å påstå at det er tilfeldig om noen rammes.

Det du gjør er helt åpenbart ulovlig selv om det er lov å spyle vinduene. Du er for umoden til å kjøre bil.

Jørgen

09.05.2017 kl.09:22

Bra innlegg. Helt klart et dagsaktuelt tema som engasjerer.

Er jo morsomt å se tightsmafiaen gå like mye amokk i kommentarfeltet som på veien. Bekrefter bare at de trenger en holdningsendring.

hege

09.05.2017 kl.09:28

Har bare et spørsmål til de som sykler! Når det er i 80 sonen og svingete vei (som det er mange av i Norge) og jeg kommer rundt svingen i 75-80 kmt det kommer en trailer i motsattkjørefelt. Tror dere da jeg kjører på dere, -eller velger døden og fronter med traileren?? Bare nevner det!

Vi biler får bot om vi kjører mye saktere enn fartsgrensen, hvorfor er det da ok for syklistene i bilbanen??

Hege

ping

09.05.2017 kl.09:29

Jeg er ikke syklist, men har heller ikke noe imot syklister på veien. Bortsett fra de som er på søndagstur, de kan like gjerne sykle på gang- og sykkelvei. Jeg setter pris på at de som sykler i over 30 km/t IKKE sykler akkurat der.

Men si meg, bør man egentlig ta bilder når man kjører?

Helge

09.05.2017 kl.09:31

@EØ

Det gøyeste jeg gjør er å kjøre forbi alle syklistene, for deretter å bråbremse!

Du skal se alle de forskremte uttrykkene på syklistene!

Marita

09.05.2017 kl.09:40

Så enig med deg, Bente!

Ann Kristin

09.05.2017 kl.09:41

Artig å lese alle sinna-syklistenes kommentarer. :-)

Samtidig litt snodig at INGEN enda har nevnt den åpenbare muligheten for å varsle fotgjengere om at man kommer, når man sykler på en gang- og sykkelvei.

Ringeklokke er faktisk påbudt på sykler, og hvis den hadde blitt brukt, kunne man sluppet unna mange skumle situasjoner. Jeg er selv både gående, jogger, syklist og bilist, og de gangene jeg sykler(alltid på gang- og sykkelvei der det finnes) bruker jeg selvfølgelig ringeklokke før jeg passerer noen bakfra. Antagelig er jeg en utdøende rase, for jeg har fortsatt tilgode å høre en ringeklokke når jeg er ute og jogger på samme gang- og sykkelvei... I stedet skremmer syklistene livskiten av meg når de passerer meg med en halvmeter klaring, antagelig i 30-40 km/t. Har de noen aning om hva som vil skje den dagen jeg tar ett skritt til siden fordi jeg oppdager en kvist i hodehøyde, og ikke rekker å sjekke dødvinkelen min?

Antageligvis har sykletiljobbenfortestmulig-syklistene funnet ut at ringeklokken veier 57 gram, og demontert den i sin iver etter å slå sin egen pers...

Syklist og bilist

09.05.2017 kl.09:44

Jeg er både syklist og bilist. Og har ikke problemer med noen av delene. Det er tullinger på sykkel og bak rattet. Hvis man som syklist tar så mye hensyn man kan selv om man kjører i veibanen så føler jeg at det går helt fint. Greit å vise at man ønsker å tilpasse seg og vise at man ikke står blindt på kravene. Og at man som bilist ikke mister hodet med en gang man ser noen på 2 hjul så går det jo bra. Alt er ikke bare svart/hvitt.

Og @Helge, herlig provosering for å skape ekstra temperatur. Har vanskelig for å tro at du er så trafikkfarlig som du gir uttrykk for.

I Roni

09.05.2017 kl.09:52

Jeg tolker teksten her ironisk, men ser at mange ikke gjør det.

Kanskje forfatter burde være litt tydeligere i budskapet?

Holdninger

09.05.2017 kl.09:56

Dette var så dumt og lite reflektert at jeg håper, for din egen del, at det er skrevet kun med det for øye å provosere og få kommentarer.

Syklist

09.05.2017 kl.10:04

@JR: Hva koster det samfunnet alle de minuttene som bilistene sinker trafikken?

Hvor miljøvennlig er det at mange tusen biler må akselerere for å kjøre forbi?

Tvedt.blogg.no

09.05.2017 kl.10:09

Morsomt å lese "dette er bare skrevet for å provosere"

Nei, altså, saken er at dette er en artikkel som avslører dumskapene og hensynsløsheten til hobbysyklister son gruppe, og du blir provosert og igjen, tror alt handler om deg. Problemet er altså at du blir provosert.

Kanskje alle skulle ta med seg hobbyene sine ut i veibanen? Jeg kunne tenkt meg å ta med møblsnekringen ut i veien, skjærebord, båndsag, strømaggregat... Det er jo bare å kjøre rundt, det har nok greit. Eller..?

Me myself & Irene

09.05.2017 kl.10:10

ÆSJ. Syklister er ekle folk. Jeg brukte selv over 40 000,- på min egen sykkel og syklet en god del med noen venner, som driver aktivt innenfor sykkel. Jeg måtte bare kutte ut å bli med de på tur, for jeg ble alt for flau. De tok motorveien, selv når det var et bredt og fint felt for syklister. Jeg endte med å sykle på sykkelstien alene, mens de syklet midt i gaten og helt uten skam, med en lang rekke biler bak seg. Jeg ble kvalm over å se hvor heftig de satset og man skulle tro dette var noe de levde av, men neida, bare en hobby. Syklister er idioter som føler seg bedre, siden de "prøver" å holde seg i bra form, men æsj. Ekle folk de som satser for hardt og tror de faktisk er med i tour de france..... Ta slike med bildøren eller spylevæske. Man må finne en løsning for å skremme disse bedritne egoistene vekk fra gaten og over til sykkelstien som er laget for slike møkkafolk. =)

Han som

09.05.2017 kl.10:12

Det er akkurat som spyflua om våren. Når sola kommer frem og det blir litt varmere, så er dem over alt. Klapper du til en så kommer tusen for å se og gjøre det enda verre. Få dævelskapen bort fra bilveiene og dit dem hører hjemme, på sykkelvegene. Lovverket rundt dette er like idiotisk som dem som har laget det. Blir noen skadet pga deres idioti så er det alltid bilisten som er den skyldige.

Ole Petter Bosse

09.05.2017 kl.10:14

La syklistene sykle i vei banen.

Men da kan de også få samme forelegg/bøter som bilister får.

Sykle på rødt 6650kr osv

Så får vi se at de kommer til å oppføre seg eller mange kommer heller til å bruke sykelveien..

Må bli slutt på å frede syklisten.

09.05.2017 kl.10:15

Ta ansvar for din egen kjøring. Du må ikke presse deg forbi syklister. Ingen av de eksemplene du har viser ulovlig eller spesielt ansvarsløs sykling. Det eneste som er her, er at du vil ha syklister over på infrastruktur som kan være veldig dårlig og som er beregnet på barneskoleelever som sykler og går til skolen og bestemor på vei til butikken, sier noe om hvor tøvete dette er. I noenlunde lav fart går det helt greit å sykle på gang- og sykkelvei, men det er mange problemer med disse, som andre har nevnt.

I tillegg er det forbudt å bruke mobil når du kjører. Du skulle hatt (minst) fem bøter for bruk av mobiltelefon.

Syklist

09.05.2017 kl.10:16

@hege: Jeg sliter litt med å se sammenhengen her. Du vil vel treffe hva som helst på din side, dersom du har bestemt deg for å IKKE treffe traileren som kommer mot (hvis du velger å svinge til høyre for å unngå den). Er det ikke da det samme om det er en eller flere hensynsløse syklister som ligger i din fil, en stakkars haiker som står langs veien eller andre som av en eller annen grunn uheldigvis befinner seg langs veien? Eller er det bare hvis du kan "ta ut" noen syklister du velger å ikke treffe traileren?

Thorsepus

09.05.2017 kl.10:17

Så krenket i følelsene dine at du bryter trafikkreglene for å ta bilde av folk som ikke gjør det. Bra jobba. Kanskje reise kollektivt i stedet?

gjest

09.05.2017 kl.10:24

Igår så skulle jeg ta en venstresving i et t-kryss på en meget smal vei midt i tettbygget område. Der ble jeg møtt av en syklist uten hjelm head-on i det han syklet på venstre siden av veien som som dette var England.

En annen gang ca par hundre meter unna i samme området der en sykkelvei krysser bilveien og det er meget dårlig, sperret sikt. Der måtte jeg en gang bråbremse for der kom selvfølgelig en selvutnevnt "konge av veien" syklende MENS HAN BARE LENTE SEG OPP PÅ STYRET OG KIKKET RETT NED uten å en gang se foran seg. Han oppdaget meg "plutselig" og måtte bråbremse.

Det er selvfølgelig alles ansvar for at trafikken flyter uten problemer og etter reglene, men la oss bare innrømme at den store hvite elefanten finnes: en alarmerende stor mengde av de på to hjul ikledd kondomdrakt gir rett og slett blaffen og mener at alle andre skylder dem noe.

Birger

09.05.2017 kl.10:25

Ang det siste bildet, du ser at det er ett eget oppmerket sykkelfelt i veien? Kanskje ikke så rart man ikke bruker gang og sykkelstien da?

Anders

09.05.2017 kl.10:25

Himmel og hav Bente...

Du burde vite at det bedre å holde kjeft så folk tor du er en idiot enn å åpne kjefte og fjerne enhver tvil......

Ref siste bilde.... Ser du de hvite stiplede linjene i veibanene.... Innenfor de linjene er EGET SYKKEL FELT... Det er der de aller fleste syklistene ligger. At du får høyt blodtrykk at syklister sykler der hvor de skal, bør vel være ditt problem ikke syklistene sitt..

PS Kjør bil og slutt med håndhold mobil og knips bilder

PPS. Til alle dere som klager på syklister i veibanen som hindrer dere... Idag var gjennomsnitts tid fra Asker til Oslo 65 min ca kl 8 ish (som svært mange andre dager).. jeg bruker ca 45 til 50 min på sykkel så hvis dere klarer å holde følge så kommer dere fortere fram eller hmmmm kanskje dere må stå å vente på alle de andre bilene som er foran dere....

Du står ikke i kø DU ER KØ .. :)

Både-og

09.05.2017 kl.10:26

Det er gang-og sykkelsti her, og personlig er jeg takknemlig for enkelte turbosyklister som velger hovedveien. Stien er smal, mange fotgjengere, og veldig mange barn siden det er skoler i nærheten. Når både fotgjengere og syklister skal dele en smal sti, er det skummelt. Det er livsfarlig å gå tur med en stabbende smårolling her. Skolebarn sykler mye mer hensynsfullt enn en voksen syklist på treningstur... :)

Ønsket mitt er noe bredere, todelte stier, slik at syklister får sin egen del. Og så bør tullingene som sjangler seg hjem om natten i helgene, slutte å knuse glassflasker.

Silvano Barco

09.05.2017 kl.10:28

Si meg Bente Lund, har du noen gang syklet selv? Ja, det finnes mange tullebukker på to hjul, men det finnes minst like mange hensynsløse idioter som kjører bil. Les veitrafikkloven før du uttaler deg - dette innlegget bar nemlig preg av at du ikke har skjønt noe som helst. Disse "sykkelstiene" du refererer til, eksisterer ikke i Norge, derimot eksisterer "Gang- og sykkelstier", her ferdes små barn og gående, dessuten er det ikke lov å sykle mer enn i 25 km/t - med landeveissykkel drar man fort over det. Noen gang tenkt på at en syklist mer i morgenrushet, betyr en bil mindre?

Vera

09.05.2017 kl.10:30

Så var vi i gang igjen... Dette vil ingen ende ta - noen gang. Men det første jeg legger merke til her er at bloggeren skyter seg selv i foten ved å bryte loven ved å knipse bilde i fart med mobiltelefon (tydelig ikke dachcam) jf. Forskrift om bruk av mobiltelefon i bil med hjemmel i vegtrafikklovens § 23 b ? og legger det ut på en av Norges største aviser? Bare undrer meg om holdningen ;-)

Veitrafikkloven § 6 er krystallklar "Fører av kjøretøy skal avpasse farten etter sted, føre-, sikt- og trafikkforholdene slik at det ikke kan oppstå fare eller voldes ulempe for andre, og slik at annen trafikk blir minst mulig hindret eller forstyrret." Se forøvrig Trafikkregler for syklister fra Statens vegvesen http://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/Syklist/Trafikkregler. Så ingen kan stoppe en syklist fra å sykle i kjørebanen på bakgrunn av egne meninger og selvlagde lover, men det er klart at både syklisten og bilfører skal opptre profesjonelt og følge trafikkreglene.

Så det som er fakta er at BEGGE parter, både bilisten og syklisten har sin rett til å bruke veien ? loven gjelder vel for alle? Og alle parter må forholde seg til den. Er veldig mye egoistiske selvlovgivende kommentarer her ? fra begge parter. Det finnes helt klart idioter i begge leire ? sånn er det over alt her i verden, i alle roller i livet, dessverre.

Gjensidig respekt fra alle parter. ER DET RART DET ER KRIG I VERDEN?

Dette er like trist lesning hver gang!

Holdninger

09.05.2017 kl.10:32

Til Tvedt.blogg.no

Jeg lar meg absolutt ikke provosere. Til det viser bloggeren tilsynelatende for lite kunnskap . Jeg blir heller skremt av at bilister har slike holdninger og er så lite informert og unyansert.

Syklister har lov til å bruke veibanen. Det er udiskutabelt.

Derfra handler det om samarbeid og holdninger. Er ikke vanskeligere. De 5-6 sekundene ekstra det tar å passere en syklist klarer alle å leve med

Svein

09.05.2017 kl.10:36

En klassisk artikkel skrevet av en person uten noen erfaring eller kunnskap om sykkel og trafikk. Anbefaler å forsøke seg på litt sykling og se om sykkelsti er trygt og effektivt for å komme seg fra A til B.

Det er også interessant å se hvordan artikkelens negative skribent harselerer med en gruppe som burde være positiv både med tanke på redusert biltrafikk og dermed mindre køer, og bedre miljø. I stedet er det surmaget harsellering om "trange drakter og sponsormerker".

Det lukter misunnelse og kunnskapsløshet lang vei, presentert på en måte kun en negativ grinebiter klarer få til.

Denhellige

09.05.2017 kl.10:36

Helge,jeg har sett sånne som deg bli grisebanket etter å ha kjørt seg fast i trafikken etter sånne stunt som du sier du gjør;-)).

Sykling

09.05.2017 kl.10:37

Problemet her er jo at syklistene på bilveien ikke skjønner selv at de er myke trafikanter og SKAL følge ALLE trafikkregler, noe de IKKE gjør

Trond

09.05.2017 kl.10:41

Oi, her var det mye svada.. Men tar tak i én ting: Du skriver det ville vært tryggere hvis de 2 syklistene hadde lagt seg på "sykkelstien". Trygt for hvem, når vanlig fart for syklister som på bildet er mellom 30 og 40 km/t?? Trygt for mannen med bikkja som går tur der? For 2 venninner på 5 år som har vært på butikken og kjøpt is?

..

09.05.2017 kl.10:42

Bare å håpe på at ungene ikke tar etter de voksne "forbildene" som leker på veien.

forbanna mye insekter på frontruta..

Hobbysyklisten

09.05.2017 kl.10:44

Klart at syklister med dårlig sidesyn ikke skal ferdes på gang og sykkelstier. Der har de jo vikeplikt for alt - ja aboslutt alt - som kommer inn fra både høyre og venstre:

Biler, busser, båter, bikkjer, traktorer, unger, voksne, pensjonister, trillebårer, sparkehjul osv.

Falldalen

09.05.2017 kl.10:44

Man vil aldri bli enige her.

Jeg mener, at dersom en syklist er ute alene, så ligg midt i kjørefeltet. Ikke ut mot høyre. Hvorfor? Det vil dempe sjangsen for risikable forbikjøringer av biler etc som vil forbi. Tryggest for syklisten, tryggest for møtende trafikk.

Er jeg syklist? Nei. Jeg kjører vogntog.

09.05.2017 kl.10:44

Til alle syklister: kos dere og del veien med oss bilister så mye dere vil, men om dere krever at vi følger reglene får dere faen meg gjøre det selv. Så om du er en av disse idiotene som sykler på rødt lys for eksempel ville jeg anbefalt deg å ha med Cola eller lignende i sutteflaska di så du får skyllet ut spylervæske-smakden idet jeg sneier deg og gir deg en liter i kjeften og trynet 😉

Jørgen

09.05.2017 kl.10:50

Med 15-20000 km bak rattet i året, og med fortid som bussjåfør, klarer jeg likevel ikke skjønne at det går an å hisse seg opp over syklister. Har helt sikkert ligget "min andel" av tid bak sykler, men den tiden er samlet sett forsvinnende liten. Konstruksjonen "gang- og sykkelvei" er ubrukelig for alle aktiviteter som foregår raskere enn gangfart. Som syklist (jøss, jeg er visst det også iblant) er biler i veien dessuten mye lettere å forholde seg til enn forgjengere på gangvei. Det som finnes av rene sykkelfelt slutter alt for ofte i "ingenting". Se til København, der går sykkelfelt over i tydelige blå felt malt ved siden av gangfelt eller gjennom rundkjøringer. Det funker,fordi alle tre (biler, sykler, gående) har sine felt, og fordi bilister ser i høyrespeilet når de skal svinge. Men aller først får vi skru bilsetet litt bakover og begynne å puste med magen.

Truls

09.05.2017 kl.10:55

Jeg er mest bekymret med tanke på at det ser ut som hun sitter med mobilen når hu kjører? Er ikke det risiko vet ikke jeg?

Hest

09.05.2017 kl.10:55

Klassisk eksempel på at man trygt kan ignorere alle som raljerer og bruker det meningsløse ordet "sykkelsti". Folk som bruker det ordet avslører bare at de ikke har peiling. :)

Dusken

09.05.2017 kl.10:57

Du legger deg altså helt opp i ræva på flere syklister, fisker opp mobilen, mens du kjører over gangfelt og veikryss, snapper i vei, suser hjem, og skriver en blogg om hvor farlig syklister er i trafikken.

Og så påstår du at du har "bakgrunn fra juss og kommunikasjon"?

Ikke akkurat en jobbsøknad du har lagt inn her.

Speedo

09.05.2017 kl.11:00

Feit mislykket mann 30+ blir bøllet rundt med av sjefen sin på jobb.

Feit mislykket mann 30+ kommer hjem og blir bøllet rundt med hjemme av sin kone.

Feit mislykket mann 30+ setter seg inn i bilen sin, og her er han alene, og kan oppføre seg som en konge ved å ta ut aggresjonen og sin utilstreklighet på fotgjengere og syklister.

Lasse Lønningen

09.05.2017 kl.11:05

til dere som mener at syklister greier å holde 50km/t nei dere greier ikke det, til og med i nedoverbakke, for da slutter dere å trø, og ikke pokker om dere kan svippe innom en busslomme for å slippe folk forbi kl 8 om morgenen, og smyge dere forbi på høyre siden for å stå først i lyskryss er og en uting, forbikjøring på veiene skal foregå på venstre side, men foran et trafikklys så får dere værsågod stille dere i køen som alle andre og ikke kom med den der "jammen motorsyklister" dere er ikke motorsyklister!

Rune

09.05.2017 kl.11:08

Dette er et typiskt eksempel på en bilist som ikke forstår syklisters situasjon i Norge. Jeg foreslår at misfornøyde bilister begynner å klage til myndighetene instedenfor, for det er de som har ignorert syklister i mange tiår nå. Det er der ballen ligger! Vi trenger nemlig en storstillt totalrenovering av veinettet i Norge til minst flere hundrede milliarder kroner. Jo lengre dette utsettes jo mer vil det koste.

Steinar

09.05.2017 kl.11:10

Det mest interessante med alle kommentarene er at de er skrevet i arbeidstiden når kommentatorene har fått av seg sykkel- habitten, tatt seg en dusj og en kopp kaffe for deretter å åpne e-postkontoen for å belære hverandre om hvorledes sykling skal foregå i trafikken. Anbefaling: Ta dere en studietur til Nederland og Belgia og se nøye på hvorledes sykelister og billister opererer sammen i trafikken.

Harald Søvdsnes

09.05.2017 kl.11:14

Artikkelforfateren stadfester sterkt avgrenset kunnskap om trafikkregler, og burde vel egentlig miste sitt bilsertifikat til han besto en faglig trafikkregel prøve, samt gjennomgå psykisk test for godkjenning til helseattest. Det er nemlig krav til minstekunnskap om trafikkregler for å inneha bilsertifikat.

Hang og sykkelsti er for gående og syklende under 7 kilometer i timen, derfor sykler jeg på bilvei. Disse som sykler til/fra jobb er en velsignelse for samfunnet; for helsemyndigheter, miljømyndigheter og friske medarbeidere. Disse ernødt til å bevege seg fortere enn 7 kilometer i timen.

Speedo har fremmet en knakende god og svært dekkende for hvilken type denne artikkelforfatteren må være.

Rune

09.05.2017 kl.11:14

Lasse Rønningen:

Det er fullt mulig for en sprek syklist å ligge i 50km/t på flata, med en liten vindpust i ryggen.

Klag til myndighetene istendenfor, du forstår ikke syklisters situasjon! Men det tør du vel kanskje ikke?

Espen

09.05.2017 kl.11:15

Hei Bente. Ser du kjører mye rundt i Bærum og Asker. Håper du får en fin vår i bilen. Vi som sykler av alle mulige rare grunner (ja, en av dem er faktisk at vi "trener") håper du tar hensyn når du kjører forbi oss. Smil og gi et vink når vi slipper deg forbi eller gir, så kanskje vi smiler og vinker tilbake. Ser forresten at på flere av bildene er det ingen biler som kommer mot. Med andre ord, så kunne du kjørt fint og rolig forbi med god margin. At vi ellers irriterer deg med våre sykkeldrakter (vi bruker forresten aldri "t-skjorte" når vi sykler med sykkeltøy) er synd, for hadde du stoppet og spurt oss hva det er som driver oss rundt, så ville du nok fått mange interessante svar. Ja, og en ting til: tok du alle disse bildene med mobil mens du kjørte selv? Som kjent er det ulovlig i Norge å bruke mobil mens man kjører. God bilvår videre! Hilsen Espen - helårssyklist, treningssyklist og trebarnspappa med tre ivrige små syklister på slep.

Sten

09.05.2017 kl.11:30

Ja - hvorfor kommer det ikke blogger om trafikkfarlige damer som MÅ skravle i mobilen eller sjekke Facebook samtidig som de kjører bil - og gjerne med små barn i baksetet?

Som vanlig er det greit å hetse menn, men nåde for et skrål det blir dersom noen ber kvinner oppføre seg.

Og hvorfor MÅ kvinner alltid sykle mot fartsretningen i enveiskjørte gater?

Johan

09.05.2017 kl.11:31

Jeg er enig i at syklistene bør sykle på sykkelsitene når mulig. Poenget forsvinner derimot litt for min del, når bilisten velger å være på telefonen og ta bilder. Forstyrrelser som telefon er et økende problem for trafikksikkerheten, og det blir vanskelig å svelge argumenter om trygg sykling når man legger ved bilder av bilisten som lager direkte trafikkfarlige situasjoner! Syklistenes sikkerhet er ikke bare syklistenes annsvar...

Einar

09.05.2017 kl.11:33

Det siste bildet er morsomt! Her ser det ut som det faktisk går et sykkelfelt i kanten av veibanen. Ikke lett å se på bildene hva den asfalterte gangbanen innenfor er, men antagelig er det et fortau. Så da minner vi om reglene

- Fortau- egner seg dårlig for syklende, her må du sykle i lav fart (gangfart) og ikke være til sjenanse for gående. Barn kan sykle her, ellers helst ikke

- Gang og sykkelvei. Som fortau. Hold gangfart hvis det er fotgjengere. Egnet for småsykling, om man skal trille bort til butikken eller en tur til baskethallen med barna. I grisgrendte strøk er det ofte korte gang og sykkelveier ved små tettsteder, som brått begynner, og så opphører uten varsel etter 100 m eller så.

- Sykkelfelt. eget oppmerket felt i veibanen. Her kan man sykle så mye man vil, men det egner seg dårlig for barn og uvante syklister. Ofte nærgående bilister som veiver inn i sykkelfeltet, og stor fart på bilene. Den slitte oppmerkingen i det siste bildet skyldes antagelig dette

- Sykkelsti: Sorry- dette finnes ikke!

- Vei: her kan man sykle så mye man vil, med mindre det er motorvei da! Hold 1 meter ut fra kanten. Sykler man i gruppe. ligg to i bredden så blir det lettere å kjøre forbi (feltet blir kortere) sier Vegvesenet. Bilister skal passere på 1,5 meters avstand.

Idioter

09.05.2017 kl.11:33

Hater virkelig folk som sykler i veien og skyr ingen midler. Presser, snitter you name it jeg gjør det helt til det blir forbudt for disse idiotene å være på veien.

Rune

09.05.2017 kl.11:41

Kjære Bente Lund!

Hvorfor er du ute på "sykkelveien" og kjører bil når jeg er ute å sykler? Du forstyrrer meg kraftig!

Hvorfor kan ikke du kjøre på den traktorstien som går langsmed "sykkelveien"? Kjøretøyet ditt har da tross allt en motor som er 150-250 ganger sterkere enn min.

Olav Torvund

09.05.2017 kl.12:07

Det finnes ikke sykkelsti. Det finnes sykkelfelt, som er et ofte for smalt kjørefelt forbeholdt syklister. Noe ytterst få steder finnes sykkelvei. Dessverre er det som det finnes mest av den ubrukelige bastarden "gang- og sykkelvei". I praksis er den ofte usammenhengende, dårlig vedlikeholdt, har dårlig linjeføring og skifter ofte side i forhold til veien. Altså i praksis ote ubrukelig. Dessuten deler man den med fotgjengere. Den er ikke laget for rask sykling. Statens vegvesen sier at gang- og sykkelvei er laget for sykling opptil ca 20 km/t. Sykler man fortere enn dette, hvilket mange gjør, bør man sykle i kjørefeltet. Det er også tillatt å sykle to i bredden. I praksis er det ofte en fordel, også for bilister som skla forbi. Bilister som vil forbi skal foreta en ordentlig forbikjøring når det er klart, de skal ikke presse seg forbi når det ikke er klart og det er for liten plass. Da kommer man raskere forbi enn om det ligger mange syklister etter hverandre.

Dessverre er det mange farlige bilister, gjerne godt representert i kommentarfelt som dette. Det er idioter, som han som bruker nicket Idioter, som tror at de blekfete blikkboksfolket som drasser meg set et tonn eller to av blikk og plast for å bevege sitt dvaske legeme, eier veien. Når de som "idioter" skriver: "Presser, snitter you name it jeg gjør det helt til det blir forbudt for disse idiotene å være på veien." da er de farlige, og bør lukes ut av trafikken.

Truls

09.05.2017 kl.12:34

Eneste lovbryter på bildene i bloggen er vel sjåføren som betjener telefon mens han/hun kjører bilen. Er vel disse som burde holde seg borte fra veien og ikke utsette meg for fare når jeg sykler, eller når jeg har hentet mine barn i barnehagen.

Thomas

09.05.2017 kl.12:36

Merkelig hvor mange bilister som kaller sykkelister egoister.

Egoisten må jo være bilisten, som fyller lungene til barn og voksne med gift. De lager kø og hindrer syketransport, de er en belastning for helsevesenet med sin helsefarlige inaktivitet. Jo flere som velger sykkel, jo bedre for samfunnet. En idiot på sykkel er mindre til skade enn en idiot i bil.

stig bakke

09.05.2017 kl.12:38

Er så glad at det finnes bare ca 70 sykkelhatere her i Norge, og de går igjen i samtlige aviser.

Inger-Helene Korsgaard

09.05.2017 kl.12:42

Her var det jammen mange såre og fornærmede syklister.De fleste blottet for selvinnsikt og med det for øye å angripe både person og sak - med usakligheter.

Eriksen

09.05.2017 kl.12:48

Bente, det er ikke så greit at du nører opp under misforståelser på denne måten. Les deg opp på fakta! http://www.vegvesen.no/om+statens+vegvesen/presse/Kronikker/innlegg-joda-det-er-faktisk-tillatt-%C3%A5-sykle-to-i-bredden

Espen

09.05.2017 kl.13:00

Fy faen så dum det går an å bli. Eneste grunnen til at du får forsideplass på Nettavisen er fordi de ønsker å piske opp stemningen for å få klikk.

Les denne du ditt brødhue: http://www.vegvesen.no/om+statens+vegvesen/presse/Kronikker/innlegg-joda-det-er-faktisk-tillatt-%C3%A5-sykle-to-i-bredden

Jan Høiback

09.05.2017 kl.13:12

Her var det mange "fine" kommentarer. Del vegen heter det og det fungerer bra hvis alle tar hensyn til hverandre. Men når ble det en rettighet å kunne bruke en åpen trafikkert veg som treningsarena? Det er kun syklister som syns det er ok.

Rune

09.05.2017 kl.13:13

Inger-Helene Korsgaard:

jeg tror ikke det er syklistene som er bøtthørt i dette tilfellet. det jeg ser er mange som påpeker at bilister, inkludert artikkelfofatter Bente Lund, har misforstått trafikkreglene fullstendig.

Throsepus.

09.05.2017 kl.13:13

Du krenkede bilisten, når du har en syklist i "dødvinkelen" din på vei inn i rundkjøringen på Billingstadsletta i retning Nesbru, da har du faktisk plikt til å vike. Den oppmerkingen til høyre for deg er nemlig et sykkelfelt som strekker seg helt til rundkjøringen. Om du ikke holder øye med hva som skjer i et felt til høyre for deg når du kjører inn der, da har du faktisk selv brutt trafikkreglene. Det kan hende det ville vært litt lettere for deg å holde rede på trafikkbildet rundt deg om du ikke tok bilde med telefonen din på vei inn i en rundkjøring. Jeg vil anbefale deg å ta et kurs for å lære deg litt om trafikkreglene, det kan virke som det skorter litt på akkurat det punktet.

:)

09.05.2017 kl.13:15

På siste bildet ser man vel at sykkelstien er lagt i veien (markert med stor stiplet linje). Kanskje du skal sette deg inn i saken før du uttaler deg :)

Sol

09.05.2017 kl.13:18

Hei!

Jeg er både billist og en som liker og sykle, forøvrig uten alt det utstyret som er så moderne nå🙈

Jeg bor ute på landet, med smale veier som ikke engang har midtstripe.

Her høres det ut som en flokk bier, når syklistene kommer,

De ligger ofte både 3 og 4 i bredden, og de prater så høyt at vi kan høre dem 1.5 km unna på andre siden av vannet.

Skjønner ikke hva greia er, virker som et slabras på hjul😖

Kommer man kjørende med bil kan det til tider være

umulig å komme forbi, den ene strekningen som er litt over 2 mil lang, har toppen 3 steder hvor det er trygt å passere en annen billist.

Men hvirker ikke som disse galningene klarer å tenke den tanken selv når man kommer bak dem, selv med en uoversiktelig sving rett fremme, har jeg hittil ALDRI opplevd at noen av de legger seg bak en annen frivillig!

Og hvis man ruser litt med motoren i en oppoverbakke, bak de, har jeg opplevd å bli vist fingern🙄

De skiltene som sier del veien, er i mine øyne en stor vits, for det er jaggu ikke billistene som er umulige her ute!!!

Selv når jeg er ute å sykler, følger jeg med og kommer det en bil ligger jeg oppå den hvite sidelinjen så det skal bli lett å passere, det var det jeg lærte når jeg lærte å sykle!

Mens det virker som alle disse galne syklistene tar det for gitt at alle billister skal passe seg for de, de har ikke tanke for om andre vil komme i tide til ting etc, de skal bare fort frem selv.

I mine øyne er det bare et tidsspørsmål før det blir en alvorlig kollisjon, etter at et menneske blir irritert og tar en uoversiktelig forbikjøring!

Jeg skjønner at for å skrive dette innlegget måtte du bare ta noen bilder, som ca beskrev det du mente.

Og er bare håpløst å henge seg opp i detaljer om hva som er feil med de og det du skriver.

Istedet burde man fått opp øynene for at det er på tide med noen trafikkregler for disse farts gale syklistene.

Feks, * ikke lov å sykle flere i bredden * hvis du er på en landevei, bruk bjella når du nærmer deg gående*

* hvis du sykler på et sted med lav fartsgrense, burde det ikke være lov å sykle fortere!

(Det er ikke mye koselig å gå tur med hunden, så har du plutselig en i nakken, og du rekker nesten ikke engang å

dra til deg hunden, du blir så forskrekka og redd, at du ikke engang rekker å si noe før vedkommende har forduftet)

Her ute kommer syklister før hestehov og blåveis, et sikkert vårtegn, men med grøss og gru😖

Håper flere som deg, kan sette søkelyset på dette, så de ikke lengre bare kan "slippe unna" med å være myke traffikanter! 👍🏼👍🏼👍🏼🍾👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

Runar Andersen

09.05.2017 kl.13:23

Svært tydelig at du selv i svært liten grad har syklet mye selv. Det gjelder forøvrig mange som har stort hat mot syklister.

Bruk ei uke med å sykle mest mulig istedet for å bruke bil. Få litt erfaringer med hvordan det er, så vil du bli kvitt en rekke fordommer. Du vil se at det ikke er så enkelt som du påstår. Så vil det også gjøre underverker for folkehelsa.

Faktum er at mange syklister også er bilist, men ikke nødvendigvis motsatt.

Ellers er det der hatet mot de såkalte kondomsyklistene litt merkelig. De er faktisk kledt i gult for å bli mest synlig i trafikken, for at bilister skal se dem.

Skal ikke underbygge at det er idioter i begge leire. Men det beste du kan gjøre da er å ikke være en selv og øke antallet ytterligere...

Kjell Eirik

09.05.2017 kl.13:24

Toppers at en med jussbakgrunn later til å konsekvent neglisjere forbud mot bruk av mobiltelefon når man kjører, med mindre det er unntak for kamerabruk da, eller at sjåføren har en kameramann på fanget.... Kløne.

Blomster-Ole

09.05.2017 kl.13:52

Her hadde du ikke mye rett, Bente, godt at det er så mange kloke og fornuftige syklister som setter deg ettertrykkelig på plass. Du må da forstå at vi syklister kan ikke sykle på gang- og sykkelvei, da må vi jo forholde oss til irrasjonelle vinglete fotgjengere med både unger og bikkjer og fandens oldemor på slep. Bare tenk på hvor mye disse irritasjonsmomentene forsinker oss, si meg hva slags trening tror du det blir av å måtte ta hensyn til disse rundt hver en sving? Nei, det eneste rasjonelle stedet å sykle er selvsagt i veien, og det heter forresten ikke bilvei, det bør istedet hete sykkel- og bilvei med sykkel først, det er den mest korrekte beskrivelsen for hva slags ferdselsåre dette er. Og at vi syklister bruker veien til kombinert trening og sosiale sammenkomster (felt) får dere bilister vær så god bare godta og holde dere bak oss med god avstand til det er 100% trygt å kjøre forbi. Forresten sykler vi da mer enn fort nok for dere også, og uansett fortere enn de fartsgrensene som MDG ønsker innført. Og bare legg merke til at det om kort tid, og i hvert fall når MDG kommer i regjeringsposisjon til høsten, vil bli innført nye vikepliktregler som gir bilistene vikeplikt for syklister i alle situasjoner. Så da er det kanskje på tide at dere også parkerer bilen for godt og istedet finner fram kondomdress og hjelm og investerer en 100,000 i en splitter ny lettvekts konkurransesykkel av hensyn til egen helse, for ikke å snakke om både klima og miljø. Det er det smarteste valget dere kan ta!

Anders

09.05.2017 kl.14:20

Du er dum du blomster ole! MDG i regjering?? Ha ha ha ha

09.05.2017 kl.14:22

97% her til lands vil ikke at MDG skal ha noe å si. Det ville vært mer enn udemokratisk!

09.05.2017 kl.14:24

Jeg vil aldri stoppe for en syklist som sitter på sykkelen i et fotgjengerfelt. Kommer til å meie han ned 10 av 10 ganger og det beste er at syklisten får automatisk skylden for å lage en farlig situasjon ved ikke å gå av sykkelen. Dette er det presedens på!

Yngve

09.05.2017 kl.14:30

Glimrende kommentarer om at folk ikke følger de reglene en selv mener burde gjelde, samtidig som det er illustrert av en mobiltelefon fra førerplass. Hva sier loven om det?

Syklist

09.05.2017 kl.14:32

IDIOTER!

Hvordan kan vi syklister forvente at bilistene skal ta hensyn til oss - bremse ned å lage kø, når vi selv ikke ønsker å ta hensyn til gående på gang- og sykkelstier?

Espen

09.05.2017 kl.14:34

Dummeste, mest kunnskapsløse og sørgeligste innlegget jeg noensinne har sett om temaet. Det bekrefter vel igrunn mine fordommer mot blogger og bloggere.

Espen

09.05.2017 kl.14:35

Kan forøvrig nevne at jeg både er jurist og advokat, "bakgrunn fra jus"...Jusstudie-dropout? I så fall: Kanskje lurt ikke å skrive det?

Man kaller seg ikke tynn fordi man har forsøkt en slankekur.

09.05.2017 kl.14:36

Så du er villig til å med overlegg, ta livet av mennesker fordi de irriterer deg?

Fra veivesenet:

En annen vanlig misforståelse er at noen tror at de skal/må gå av sykkelen når en kommer til et gangfelt. Sykler man over, noe som er fullt lovlig, gjelder de alminnelige vikepliktsreglene. Velger man å gå av sykkelen og leie denne, da er man etter trafikkreglene definert som gående med de rettigheter og plikter dette medfører.

Syklist

09.05.2017 kl.14:42

@Espen

Jeg hadde heller ikke skrytt på meg så mye utdannelse med slike kommentarer.

Innlegget peker på et vesentlig problem i dagens samfunn. Manglende evne til å se sin plass i samfunnet. Er der en tom sykkelsti 2 meter til venstre, da ligger en ikke midt i veibanen, selv om en juridisk har rett til det.

En fot i begge hus!

09.05.2017 kl.14:45

Dette er BARE med på å skape mer problem! Dette løser INGENTING!

Dette gjør at når jeg sykler så er jeg NÅ, mer redd for biler!

Hva er det med enkelte bilister som gjør at de tror at verden stopper opp om der er en syklist på veien.

Så utrolig egoistisk og selvsentrert. Slike innlegg indirekte med å støtter de som kjører ned syklister!

Jeg kjører og jeg sykler, men jeg kan trafikkreglene bedre enn deg! Jeg anser deg som en potensiell fare for syklister på mange forskjellige plan!

Kan du fortelle meg hvordan du løser dette problem, med et slitt innlegg?

Hvordan har det seg at i stort sett resten av Europa så er dette IKKE et tema, men av en eller annen grunn så er det et stort problem i Norge?

Takk for at du gjør min hverdag mer sikker på sykkel!

En fot i begge hus!

09.05.2017 kl.14:49

En av dine venner?

http://www.nettavisen.no/sport/froome---bilisten-kjrte-pa-meg-med-vilje/3423339054.html

Frode

09.05.2017 kl.14:49

Er du bilist og ikke hater syklister, så finner du fort ut at pølsesyklister hater deg. Så enten du vil eller ei så er du innblandet i en konflikt.

Anders G. Haraldsen

09.05.2017 kl.14:58

Dette innlegget er komplett unødvendig, og en real dump i veien mot bedre samhandling på veinettet rundt om i landet. Jeg syns det er synd at folk ikke klarer å senke skuldrene nok til å ta forsvarlige forbikjøringer, og det er beklagelig med de syklistene som kjører hodeløst. Alle må gå litt i seg selv!

Men en ting er sikkert, syklister hører til like mye i veibanen som en bil gjør.

Tilslutt Bente; du sitter med telefonen og tar bilde fra bilen, det er det eneste farlige her.

Sondre Idsøe Flaten

09.05.2017 kl.15:05

Dette bildet viser en klassisk landeveissituasjon med to syklister i bredden. Syklistene er vanskelige å se. Sykkelstien ligger til høyre litt utenfor bildet. Sykkelstien er mer ulendt og kronglete enn veien, men den ville både vært tryggere og gitt vesentlig mer trening hvis trening hadde vært poenget med all denne syklingen.

WTF

Syklistene i bilde ovenfor denne teksten, gjør ingenting feil eller ulovlig. Problemet er at veiene og sykkelstiene er bygget med helt feil ideer og løsninger. Løsningen kan være å ha 2 meter med veiskulder slik syklistene tar mindre plass på veien. Å bruke gang og sykkelsti er IKKE beregnet for disse syklistene. Det er mer for sykkel med korg i gangfart.

Problemet er hvordan veiene er bygget. De bruker feil ideer for hvordan de skal lage gode veier med god trafikkflyt.

DBS

09.05.2017 kl.15:05

Sykkelhatere lirer av seg mye rart i kommentarfelta, men dette her tar kaka. Her jeg bor, i Grenland, har jeg ennå ikke kommet over en eneste sykkelsti. Gang/sykkelvei er noe ganske annet . Der råder kaos. Der er det bare å sykle i sikksakk blant gående. Som regel går de også midt i g/s veien, og det har de selvfølgelig full rett til.

Jeg vil råde bloggeren til selv å komme seg opp på sykkelsetet, og på den måten kanskje komme tilbake til den virkelige verden. Der befinner hun seg ikke nå.

Frode

09.05.2017 kl.15:08

Anders G. Haraldsen: Forsvarlige forbikjøringer ! Når syklistene begynner å sjangle og virker lettere drittings når du er bak de, så forstår man fort at her har man fått et problem. Ser du antall kommentarer så bør du fatte at dette er et problem. De fleste bilister er dritt lei av bli flådd av staten ( Bom ) og trakassert av pølsedress syklerne.

Bushwhacker

09.05.2017 kl.15:16

Hvis du skal snakke om blodtrykk, prøv å manøvrere en semi gjennom byer når syklister ikke gidder å tenke seg om. Virker som om det ikke faller dem inn at vi har enorme blindsoner. Lite som får opp stressnivået så mye som når man skal til høyre i et kryss, har sett en eller flere medlemmer av tightsmafiaen i høyrespeilet for dem så å forsvinne ut av syne. Er dem ved siden av hytta? Foran meg? Dratt opp på fortauet og stukket i en annen retning?

Kjører jeg på dere, merker jeg det ikke engang...

Lars

09.05.2017 kl.15:21

Hva med mobilbruk mens man kjører bil?

I tillegg rett bak syklister?

Martin Lutter

09.05.2017 kl.15:23

Eg har ein draum at ein dag går bilane trygt i tunellar under jorda med fine fargerike reklame plakatar og bilder av natur som passasjerar kan sjå på i forbifarten.

Frode

09.05.2017 kl.15:24

Lars: Denne bloggen er et problem satt på spissen. Det burde vært fokusert på løsninger ikke hvem som har mest feil. Hvordan ville det gå hvis alles syklister skulle sykle på samme måte som denne Ego'n. Norge hadde stoppet helt opp.

Kalle

09.05.2017 kl.15:27

Hei Bente! Hvorfor kjører du ikke motorveien (E18) i stedet for å kjøre Gamle Drammensvei mellom Stabekk og Høvik? Der er det ingen syklister.

Tunnelsyn

09.05.2017 kl.15:30

Tenk kor vakker og trygg verden hadde vore om ikkje bilen fekk kjøyre overalt,men måtte halde seg under jorda i tunellar,og i eigne parkeringshallar.Me kunne gjort samfunnet om til ein varm stad,der fuglar og dyr og små born fekk meir spelerom.

Gunnar

09.05.2017 kl.15:35

Hvis det er så vanskelig for deg å vise hensyn til syklister og kjøre forbi dem som andre trafikanter foreslår jeg at du tar kollektivt, lar noen andre kjøre for deg eller tar beina fatt :)

09.05.2017 kl.15:37

Til anonym som skrev 09.05.2017 kl.14:36

Hvem sa noe om å drepe? En påkjørsel så han faller, kanskje brekker et bein og atpåtil en bot fra politiet vil gjøre at han tenker seg om to ganger før han sykler over fotgjengerfeltet. Altfor mange syklister forventer at folk skal stoppe uten at de går av sykkelen. Dette er mindre intelligente syklister, ellers kan de ikke trafikkreglene. Jeg stopper mer enn gjerne hvis du går av sykkelen, hvis ikke.. ja, da blir man truffet. Ikke forvent noe hvis du ikke går av sykkelen! Uhellet hviler på syklisten som skapte en farlig situasjon ved å ikke gå av sykkelen. Presedensen er satt på dette så dette er ikke noe å diskutere engang.

juss

09.05.2017 kl.15:37

Bente, gi oss dine personalia slik at vi får anmeldt deg for fikling med mobiltelefon under kjøring. Det er forbudt, vet du.

Når du går ut på denne måten, er du vel tøff nok til å tåle en anmeldelse.

09.05.2017 kl.15:39

Syklister vil ikke ta hensyn til gående men forventer hensyn fra bilister.. Noen vil jaggu ha i pose og sekk! For noen mennesker..

09.05.2017 kl.15:41

juss: Fei for din egen dør, slike som deg som skal anmelde folk for småtterier og annen smålighet klarer vi oss uten.. Dere som er sånn er samfunnets avskum!Til irritasjon for alle andre som passer seg og sitt, slik mennesket skal..

Frode

09.05.2017 kl.15:42

Juss: Angrep er det beste forsvar. Hvordan vil du bevise hvem som har tatt bilda og kanskje de var tatt fra baksettet. eller frontrute video kamera. Juss og kålhode.

Morten

09.05.2017 kl.15:43

Håper flere av de latterlige syklistene blir påkjørt

09.05.2017 kl.15:45

Juss er ikke så smart han..

Else

09.05.2017 kl.15:49

juss: Ikke kast bort politiets allerede trange ressurser på slike fillesaker. Dette er ingen sak engang! Er du så smålig generelt? Er du en smålig liten mann? Med liten tiss også kanskje? Derfor du prøver å hevde deg med slike tulletrusler?

ULF

09.05.2017 kl.15:50

You Cannot Win An Argument Against An Ignorant Person.

(Du kan jo tenke litt over det?)

Husk gjerne også på, at overdreven harsellas fort slår tilbake på en selv.

På min sykkeltur i dag ble en tung lastebil m/slep liggende bak meg i ca 200 m. Ved første mulighet for å legge meg ut til høyre, ga jeg et tegn til sjåføren på min intensjon, han fikk da greit passert. Og ga et bitte lite klemt med hornet som takk.

God tur, bruk hue, ikke bare beina og fingeren!

Jon B. Lund

09.05.2017 kl.15:56

Dummeste innlegget jeg har sett. Bente Lund, ingen jurist av noe slag.

Frode

09.05.2017 kl.15:57

Jon B. Lund: Hun tok opp et viktig tema som har engasjert veldig mange.

Gudleif

09.05.2017 kl.16:14

En med bakgrunn innen juss burde kunne sette seg inn i vegtrafikkloven. For eksempel sette seg inn i rettighetene til syklister kontra motoriserte kjøretøy.

Mark D. Chapman

09.05.2017 kl.16:14

Hensynsparagrafen er viktig i trafikkregelene og den bør alle følge, syklister som bilister. Det innebærer også at vi som sykler skal så langt som mulig sikre god flyt for andre trafikanter, les: biler.

MEN: Utgangspunktet må jo være lovverket og de plikter og rettigheter det gir. Og der er sykkelen et kjøretøy som normalt skal befinne seg i kjørebanen. Og den retten skal også bilister respektere.

Ja, jeg viker eller stopper om jeg lager kø (helt uavhengig av om det er et fortau, gang- og sykkelvei, sykkelbane eller sykkelfelt tilgjengelig eller som oftest ikke tilgjengelig). MEN jeg tror mange sykkelhatere (og de er heldigvis få) aksepterer ikke noen sekunders forsinkelse om de ser en syklist i veibanen. Og der er det de som ikke følger hensynsparagrafen. De skal vente til det er trygt med å kjøre forbi. De har ingen rett til å forlange at syklisten skal forlate veibanen. Det spiller ingen rolle hvorfor syklisten er der, transport eller trening. hvor mange bilister er ikke ute å kjører seg en tur?

Det er 4 typer "baner" for syklister, veibanen, en egen sykkelbane (der syklisten har en del normale rettigheter, men dessverre vanskelige og uklare regler om vikeplikt avhengig av utformingen av sykkelbanen), sykkelfelt (som alltid ligger i nivå med veibanen, der syklisten har alle rettigheter som et kjøretøy i en egen veibane også mhp vikeplikt, noe mange bilister som f.eks. skal svinge til høyre og krysse dem, ikke vet....) og gang- og sykkelvei der syklisten har ingen rettigheter. Det er korrekt at en kan sykle fort om en er "alene" på en gs vei, men stakkars deg om du kolliderer med noen som plutselig går ut av en port e.l., så i praksis må du være ekstra årvåken og tilpasse farten, helt ned i gangfart, noe jeg alltid gjør, jeg sykler mye på disse...).

Syklisten har all rett til å velge å sykle et hvilket som helst sted han har lov til det uansett om det er alternativer. Det aggresjonsnivået en merker her fra bilister er beklagelig når aggresjonen er rettet mot personer som gjør noe helt lovlig.

Syklisten beveger seg, transporterer, med maksimal miljøvennlighet og holder seg selv dessuten i form. Slik belaster han/hun samfunnet minimalt både overfor veislitasje, mijlø, helsekostnader osv. osv. Ideelt sett burde det vært utbygd sammenhengende sykkelfelt eller sykkelbaner over alt med tidvis høy biltrafikk eller tungtrafikk på bilveien, men slik er det ikke.Syklister har rett til en rimelig framkommelighet, ikke bråstopp i en grushaug, stor fare for punktering, å sendes ut i hutiheita og rote seg bort osv. som er resultatet om man er på (langtur på) ukjente steder.

De fleste av oss tar hensyn, velger helst tryggere alternativer når det ligger godt til rette for det, når det er mye trafikk osv., viker om det blir kø osv., men vi har rett til å gjøre alt dette med en rimelig vurdering av å komme oss fram ditt vi skal på en rimelig tid, få effektiv trening osv.

Så bilister: følg hensynsparagrafen selv først og vis hensyn også til syklister! (Som heldigvis de fleste av dere gjør og tak for det!)

Even

09.05.2017 kl.16:17

Frode

09.05.2017 kl.14:49

Her er du SPOT ON Frode! Har opplevd det samme med rasshøl syklister jeg i utgangspunktet ikke hadde noe imot. Syklister må gå i seg selv. De er MINST like ille som bilister og faktisk enda mindre villige til å ta imot kritikk og det er DET som er det mest provoserende. Jeg var aldri en del av denne konflikten før syklistene involverte meg. Nå kjører jeg med balltre i bilen i tilfelle jeg treffer flere sånne syklister og neste gang kommer jeg ikke til å være snill. I neste konfrontasjon blir det brukne ribben på syklisten.. Takk skal dere ha syklister, som innlemmet meg i feiden deres. Dere møter lite forståelse og heller et balltre når dere oppfører dere sånn. Om du som syklist som mye som tenker på å dra opp langfingeren mot meg så har du bedt om det, da kommer du også til å få det!

Stian

09.05.2017 kl.16:20

Traktor sjåfører svinger inn til siden og slipper forbi når de beveger seg saktere enn resten av trafikken og det er syklister også nødt til å lære seg. Noen gjør det, men det er så altfor, altfor få. Det er mer "meg som gjelder" når det er syklister det er snakk om. Utrolig provoserende.

09.05.2017 kl.16:26

Mark D. Chapman

09.05.2017 kl.16:14

Du skriver så dumt, som om syklister har alle rettigheter. Det er bare tull, sprøyt, viss vass osv.. Begge skal vise hensyn og bilister gjør det i større grad enn syklister. Det er syklistene som må tenke seg om. Hvis du må stoppe og slippe forbi så må du det, trafikken forøvrig driter i om du blir litt stiv av det, det er ditt problem og skal ikke under noen omstendigheter være noen andres. Ellers fortjener du all spylervæske du kan få.

Sigmund

09.05.2017 kl.16:28

Denne bloggeren er som alle andre sykkelhatere fullstendig uvitende om syklisters problem. En jurist som dokumenterer at hun ikke har peiling på norsk lovgiving mht trafikkregler!

En gangvei er IKKE en sykkelsti! Et sykkelfelt er nesten umulig å sykle i da det på våren ikke er feiet og der ligger glassskår og spisse steiner som punkterer dekkene på en landeveissykkel.

Syklister har samme rett som bilister til å syklei veibanen! Det er ikke ulovlig å sykle to i bredden!

Du bare dummer deg ut når du skriver slik du gjør. Og et bevis for at du er sykkelhater er at du ofte må beskrive vanlige klær syklister med fordel bruker for å komme hurtigst mulig fram.

Du er ikke riktig klok. Stakkars dine klienter hvis du er en like dårlig jurist som de er blogger.

09.05.2017 kl.16:55

Sigmund: Du er en taper..

Lekeland

09.05.2017 kl.17:13

Normalt sett er ikke dette noe problem. De aller fleste klarer å oppføre seg i trafikkbildet men det er de som ikke klarer de som stjeler oppmerkomheten.

Gang- og sykkelstien er velegnet som sykkelvei utenfor tettbygde områder hvor tettheten av fotgjengere er lav. Det er dog nødvendig at syklisten fremviser aktsomhet og bremser ned når han/henne passerer fotgjengerne (PS! Det å bremse ned og akselrere igjen øker også treningseffekten - for de som er opptatt av dette).

I by og tettbygde områder har egentlig ikke syklisten noe på gang- og sykkelsti å gjøre (med mindre vi snakker om barn og foreldre på sykkeltur i gangfart).

Igjen, det er noen få som ødelegger for alle. Disse burde politi slå hardt ned på og for alle oss andre gjøre disse oppmerksom på hva vi synes om de...

Terminator

09.05.2017 kl.17:43

Helt enig. Flott blogg

Espen André

09.05.2017 kl.18:07

Mange sinte syklister som tror de er konge på veien

09.05.2017 kl.18:36

jevla syklister irriterendes mennesker

Steffen

09.05.2017 kl.18:39

Sånn til info

På det siste bildet ser du en sykkelsti

Altså innenfor de hvite stripene på VEIEN

Så der hvor reklamen du sikter til er den en gangvei😃👍🏻

Therese

09.05.2017 kl.19:31

Syns det er greit med syklister langs veiene, men syns det sku vært opplæring gitt til dem som ikke kan trafikkregelene! Har flere ganger nesten kjørt på syklister som ikke signaliserer at dem skal krysse veien eller som kjører rett ut i veien uten å se seg for! Å vær så snill å bruk hjelm!

Jan-Erik Haugen

09.05.2017 kl.19:51

Kort spørsmål - har syklister samme rettigheter i veibanen som bilister ?

Da tenker jeg altså ikke på motorveier, men slike veier som du viser på bildene.

Hvis de har det, noe du med jussbakgrunn sikkert vet svaret på - hva er hovedpoenget med innlegget ditt ?

Steffan Kvilhaug Kinn

09.05.2017 kl.19:57

Syklister burde ikke ha samme rettigheter på veiene som bilister. De burde kun ha lov til å sykle på gang- og sykkelvei. Hvis målet ditt er å trene, kom deg på treningssenter eller sykle i skog, mark eller gang- og sykkelvei.

Det er ingen fartsgrense på gang- og sykkelvei, men du bør se deg for myke trafikanter... :)

Ørjan

09.05.2017 kl.19:58

En dag på Gamle Mosseveien. Legg merke til den fine nettopp utvidede og ubrukte sykkelstien til høyre!

https://www.youtube.com/watch?v=zWdiN5oVTmQ

Syklist

09.05.2017 kl.20:33

https://www.youtube.com/watch?v=xXJS63PfYyM

Idioter fins der mange av - der er bare velge og vrake av videoer som viser galskapen på veien. Dette er et sykkellag som er ute å trener.

Legg merke til gang- og sykkelveien på siden av veien.

De ber om å bli presset av veien - og jeg hadde gjort det med glede!!!

Bilisten Tom

09.05.2017 kl.21:06

Det er ikke alle som er villig til å bruke sin egen blogg til fem ganger og dokumenter ulovlig bruk av mobil/kamera under bilkjøring!

Du skal ha ros for at du i fullt navn viser resten av verden av du er villig til å bryte trafikkreglene gjentatte ganger for å få frem dine poenger.

Andre trafikkregler du ikke syns er så viktige for deg å overholde?

Hilsen bilist som bryr seg om trygghet på veien

Anna

09.05.2017 kl.21:19

Om syklister holder seg på gang og sykkelvei eller hovedvei er fullstendig hipp som happ. Går du på gangvei så kan du banne på at noen suser forbi deg i ørten og førti og sneier deg. Det har skjedd meg flere ganger. Kjører du er de i veien da også. Du kan stå i et kryss med blinklyset klart blinkende til høyre, du får grønt lys og skal til å kjøre og før du vet ordet av det kommer det en syklist i ørten og førti ut av blind sonen din og du skal være magiker og stoppe på millimeteren for siden du kjører må du jo se den fordømte sykkelen. Sykler du så sykler de hakke meg på motsatt side av deg uansett hvilken side du sykler på, de kjefter og brøler og uansett hvordan du sykler så er det feil. Kommer du på en sykkelsti legger de seg ut i svinger og jeg har blitt presset ut av veien flere ganger. Stopper de? Nei de suser bare videre med en heftig banne regle. Hva pokker skjedde med normal folkeskikk og hensyn til dine medmennesker??? Det går jo ikke an å være på veiene lenger uten å være livredd disse falske sykkel entusiastene som betaler flerfoldelige tusen for en sykkel med såkalt sykkel utstyr og bare baner seg vei på veier, fotgjenger felt, sykkelveier og der de kommer frem. Plutselig drar de til ene siden og oppfører seg totalt egosentrisk. Hva med å bare innse det at lastebiler og biler, de kan ikke bare stoppe. Vis litt hensyn. De har en enorm bremselengde. De er tross alt litt tyngre enn det alu skrapet du kjører rundt på? Og hva med og vise litt hensyn for de som går? Du kjører faktisk på sykkel og du kommer i en rasende fart. Er du uheldig kan du faktisk skade noen for livet. Og se for søren opp for andre syklister og vis litt hensyn. Du er faktisk ikke alene på veien! Kan du leve godt med deg selv om DU har forårsaket en alvorlig ulykke?

Bilist

09.05.2017 kl.21:20

Jeg har blitt oftere forsinket av traktorer i trafikken enn syklister - og jeg bor i Oslo...

Kjell Arne Ulvang

09.05.2017 kl.21:41

Anna

jeg er både bilist og syklist, kjører ca 20 000 km i året og sykler 15 000 km i året, sykler for Kristiansand sykkelklubb og vil gjerne invitere deg på en sykkeltur. Fordi, litt rart at jeg som bruker så mye tid på sykkelen ikke opplever det du påstår. De som sykler er da absolutt som alle andre, det vil si at du finner de som bryter regler og de som gjør sitt beste for å holde de, akkurat som bilister. opplever svært sjelden konflikter også, bare leser om de.... men vist du opplever dette så ofte, kan det være noe med din adferd i trafikken, bare spør jeg?

Anders

09.05.2017 kl.21:48

Jeg begriper ikke sinne til bilister... I løpet av en vanlig arbeidsdag til og fra jobb blir dere hindret VANNVITTIG mye mer på den ene dagen enn du blir av syklister i løpet av 1 år...

Kjell Arne Ulvang

09.05.2017 kl.21:55

Er det noen sinna bilister som kjenner seg igjen i denne Disney filmen?:-):-)

https://youtu.be/0ZgiVicpZGk

Jarle

09.05.2017 kl.22:17

Litt om min bakgrunn

Iherdig råner på 80 tallet, tok førerkort B i -85

Mange år som yrkessjåfør på vogntog, tok førerkort klasse CEDE i -89

Flere år på MC- tok førerkort klasse A i -94

Å ja, jeg har irritert mange opp i gjennom åra med kjøringen min, i alle typer kjøretøy! (bortsett fra med landbruksredskaper) Men hvorfor har jeg irritert andre trafikanter? Jo noen har nok blitt irritert med rette på MIN kjøring (hender jeg gjør noen feil dessverre. Takk til dere som ikke har kjørt på meg selv om retten var på deres side), andre har blitt irriterte på min kjøring fordi de er totalt ute av stand til å lese trafikkbildet og vise forståelse for at noen kjøretøy kanskje må plasseres litt annerledes enn det kjøretøyet de selv kjører for å kunne foreta en sving til venstre eller høyre...., som et lite eksempel.

Selv har jeg blitt både irritert og forbanna i trafikken, noe som ikke er bra da det går utover konsentrasjonen. Folk som aldri bruker blinklys inn mot og ut av rundkjøringer for eksempel, eller de som ikke kan slippe noen frem der de sitter i kø hjem fra jobb. Å for ikke å glemme de jævla sykelistene!! Det verste er faktisk at alle her, inkludert meg selv har fått opplæring og utstedt et bevis på at vi kan dette! Da må vi godta at det blir stilt noen krav til oss.

Men....

Så har det da skjedd, jeg har begynt å sykle en del...., ja til og med til jobben, 2,5 mil hver vei. Å tro meg, jeg ser daglig noen kronidioter i bil også! Jeg bruker gang og sykkelstier der de finnes om de er hensiktsmessig og sikre å bruke. (Kan like godt nevne med en gang at jeg er en tulling uansett hvor jeg sykler... Ja missforstå meg rett, støttehjula er kasta for 45år siden, jeg sykler i edru tilstand men så alt for fort på gang og sykkelsti og så alt for seint på veien. Farta er i snitt mellom 25 og 30 km/t til og fra jobb).

Erfaringene jeg har gjort meg i tiden som syklist er mange. Kan begynne med gang og sykkelstiene:

De er der for at det skal være trygt for gående og syklende, men her er det mange utfordringer. Før det første kan det nevnes at i de fleste kryss er det lagt kantsteiner som ligger mye høyere en selve asfalten. Dette medfører at de som sykler racer i beste fall punktere, men sjansen er stor for at felger flir slått i filler. (selv sykler jeg på en terrengsykkel med grove dekk så min største risiko er å slå bjellene blå om jeg ikke står i pedalene over disse kantene). Så skal det graves ned litt kabel i blant må vite. Her skal det jo selvsagt pusses og asfalteres når arbeidet er ferdig, men det som skjer er at massene ikke komprimeres skikkelig og det ender da med at det etter kort tid oppstår dype dumper og hull som gir de samme resultatene som kantsteinene.

Så har vi det med grus og sand. Jeg bor i Grenland og her er det fortsatt mye grus på gang og sykkelstiene, langt ute i mai mnd. Det er glatt og fører til punkteringer for de med tynnest dekk.

Langs disse gang og sykkelstiene er det ofte en støyskjerm. I denne skjermen er det flere steder et hull, et hull som er beregnet for at gående og syklende kan benytte til og fra gang og sykkelstien. Dette medfører at det fort kan oppstå sammenstøt ved disse punktene, i Skien har vi tilfelle med døden til følge. Støyskjermene gir også dårlig sikt før bilførere og sykelister i forbindelse med veikryss.

Da er vi ved neste punkt, veikryss og de kronidiotene jeg nevnte tidligere. Biler som kommer fra sidevei, krysser forgjengerfelt, stopper gjerne midt oppå, uten å ta hensyn til gang og sykkelstien og dens brukere. (Gjort det selv, men har fått litt annen fokus etter at jeg begynte å sykle. Prøv du også!)

Er det lyskryss her, er det «rød mann» når bilene har grønt i samme retning. 2,5 mil tar tid nok om jeg ikke skal stoppe i hvert av disse også. (Da velger jeg veien hvor disse kryssa ligger tett, ellers så sykler jeg på «rød mann» om det er klart for trafikk).

Så har vi kommet til busstoppa da. Her vasser folk av bussen med blikket godt festa på telefonen og med øre-plugger og musikk godt planta i ørene så det hjelper hverken med ringeklokke eller hojing.

Det samme kan også gjelde gående, juristens barn kanskje. Tre til fire i bredden, ja pluss bikkja da.... Vil jo nødigst sykle ned disse. Og man skremmer jo livet av eldre

Ellers kan disse gang og sykkelstiene være ganske så kuperte og kronglete. Kryssing via underganger som er smale og i 90 grader er også utfordrende med høyt ulykkespotensiale.

Da har jeg nevnt en rekke ting som gjør at jeg noen steder velger å bruke veibanen selv om det finnes gang og sykkelsti på stedet. Det er fordi jeg føler det sikrere for meg selv og andre.

Når jeg så er i kjørebanen så må jeg også sette merkelappen «kronidiot» på de av dere som på død og liv skal forbi en sykkellist uansett om det kommer biler/vogntog i møte. Ja da er dere til fare både for dere selv og andre. Og dere som absolutt skal forbi for så å bremse, kanskje stoppe og svinge av veien mot høyre stiller i samme kategori.

Fortsettelse følger nedenfor...

Jarle

09.05.2017 kl.22:18

Tar sjansen på å konkludere med at vi alle gjør feil, at det ikke er optimalt uansett miksen på og langs norske veier, men setter man seg litt inn i hverandres interesser og utfordringer, viser hensyn og litt folkeskikk, pluss tenker litt sikkerhet så har jeg trua på at det er plass til alle.

For de av dere som har vært nedover i enkelte land i Europa, Nederland for eksempel, så har vi her til lands en lang vei å gå, både når det gjelder utbygging, tilrettelegging og kultur bil vs sykkel. Der er ikke juristene nådige om myke trafikanter skades av sertifiserte bilførere som ikke tar hensyn ;)

Og til sykkellistene: selv om Statens vegvesen har hatt kampanjer på TV om at man har lov å sykle i kjørebanen så betyr ikke det at vi eier den.

PS, ang.antrekk. Sykkeltøy med reklame har ofte mye farke som gjør det mer synlig. Sykkeltøy er som det er fordi det er utviklet over tid for å fungere mest mulig komfortabelt på en sykkel. Det være seg polstring, ventilering, gnissninger. Enig, ser ikke like bra ut på alle, undertegnede medregnet, men jeg har heller ikke så store mindreverdighetskomplekser at jeg ikke klarer å gi bang i hva andre måtte mene.

Dessuten synes jeg vel ikke golfere burde uttale seg så mye vedr. antrekk og kjøpt reklame. Dessuten legger jo de beslag på store områder hvor det har vært eller kunne vært dyrkbar mark og masse titan som kunne blitt brukt til hofteledd for oss påkjørte sykkelister :)

God sommer til dere alle og husk, ta hensyn og ferdes trygt i trafikken :)

Hilsen sykkellist

Frode

09.05.2017 kl.22:23

Jarle: Mulig du bør bli forfatter av komi bøker. Men de blir vel like dårlig som argumentene dine.

Dit Pepper Gror

09.05.2017 kl.22:33

Dere får sykle rundt i de der komidressene deres med ei kjøttpølse i sykkelbuksa. Det ser dust ut, men er sikkert godt for både helsa, miljøet og selvfølelsen ....

Kjell Arne Ulvang

09.05.2017 kl.22:37

Frode

Er det noen som har dårlige argumenter i denne debatten så er deg. som jeg skrev tidligere, jeg både kjører og sykler, sykler aktivt også å deltar i konkurranser. sykler 15 000 km i året og ser så å si aldri disse konfliktene og mine erfaringer stemmer med undersøkelser. Du må gjerne være uenig i veitrafikkloven, skriv gjerne til de og si hva du mener, jobb gjerne for å få de forandret, men så lenge de gjelder så bør du overholde de og ikke lage dine egne tolkninger, for hvordan skulle det blitt, vist det var opp til hver enkelt å bestemme?

Frode

09.05.2017 kl.22:45

Kjell Arne Ulvang: Jeg bor på Sørlandet så, jeg burde ha veldig gode argument. Jeg har igrunn ikke noe imot syklister men jeg har truffet litt for mange av dere som hater bilister så denne krigen har dere forårsaket selv. Jeg har ikke bedt om bli en del av den.

Kjell Arne Ulvang

09.05.2017 kl.23:00

Frode

jeg kjenner og treffer enormt mange syklister, har til gode å møte en som hater bilister, de er jo bilister selv. Krig, hvilken krig, leser om den i aviser men ser den ikke. Spesielt her på Sørlandet som vi har et hav av distrikts veier med lite trafikk. Sykler mye med Kristiansand sykkelklubb, sykler vi flere, to i bredden så er vi veldig ops på trafikk, bakerste roper "bil bak", gjentas fremover, de fremste vinker så snart veien er klar. Andre ganger blir det gitt tegn til å legge seg på en rekke vist det er mer hensiktsmessig. Er vi mange deler vi oss opp i grupper slik at det ikke blir for stort. Stort sett så møter jeg bare hensynsfulle bilister som ofte gir et lite tut og vinker til takk, skal så lite til for å få dette til å fungere greit. Vi har også kanskje landets beste sykkelstier / veier, disse brukes veldig i og rundt byen der hvor det er stor trafikk, disse blir jo å regne som transport etappe, her må vi som sykler være veldig ops på gående, men igjen... vi har jo flere slike veier hvor sykkel og gående er er delt. Vi har til og med noen sykkelveier, slik som den nye mellom Birkeland og Lillesand hvor vi kan sykle i stor fart, helt konge for alle. Nei, dette er overhodet ikke noe problem med mindre man velger å gjøre det til et, ser at til og med klesdrakten irriterer, er det mulig:-)

Frode

09.05.2017 kl.23:05

Kjell Arne Ulvang: Du skriver som om du ikke kjenner til problemene dere lager, alt er rosenrødt for deg. Sykkelstien på Birkeland er vel den eneste plassen som dere sykler på rett plass. Langs Gamle E18 sykler dere som om dere er dritta full når det nærmer seg en bil. FVN er full av dårlig omtale av dere. Eller leser du ikke avisen ?, kun det som passer ditt hode.

Kjell Arne Ulvang

09.05.2017 kl.23:17

jeg beskriver virkeligheten, og jeg sa stort sett, har også møtt bilister som tydeligvis hater syklister. gamle e-18 sier du, du får ta motorveien da vist det er et problem for deg, må riktignok betale da... men du slipper å erge deg over syklister. vanskelig å ta deg seriøst Frode når du slenger ut påstander som "sykler som drita full når det nærmer seg bil" dette er jo bare reint tøv. Har kjørt enormt mye motorsykkel også, da viste en veldig godt at en var utsatt, så en lærte seg å ikke være så opptatt av å holde på sin rett, være litt defensiv, den samme tankegangen har jeg når jeg sykler, neida, dette er ikke et problem med mindre du absolutt vil gjøre det til et, Herregud, slapp litt av, istedenfor å irritere deg, tenk at nå skal du bli en helvetes god og sikker sjofør og gjøre ditt for at veien skal være trygg for alle, motorveien derimot har du for deg selv

Frode

09.05.2017 kl.23:24

Jeg prøver bare å påpeke at dere er et problem, og du fornekter at dere er et problem. Når vi så syklisten som sykler midt i veien foran bussen så blir det litt idiotisk å påstå at det er helt greit. Jeg er ikke i krig med syklister men jeg er veldig klar på at mange av dine kamerater aktivt gjør det vanskelig å passere. Dere er en latterlig gjeng i pølsedrakter, men det er min mening. Dere har selv sørget for at jeg fikk den meningen. Ellers så liker jeg å sykle selv.

Kjell Arne Ulvang

09.05.2017 kl.23:39

jepp, der kom det, kles drakten altså, ser den, enormt irriterende selvfølgelig. Selvfølgelig er det også andre sin skyld hvilken meninger du har. En film om syklist som sykler foran bussen, synes også det så provoserende ut i det tilfellet, så provoserende at jeg nesten tar det for gitt det er en forhistorie her som en ikke ser. men vi kan finne eksempler på alt, dumme syklister, dumme bilister, hver dag så å si ser jeg for eksempel bilister som kjører på rødt krysset Dronningens-Elvegata foran Lundsbrua. Hver dag ser jeg bilister som kjører minst 50-60 i 30km sonen med telefonen i øret gata nedover forbi Aquarama og mot elva, to ganger sett nesten lite barn blitt påkjørt som har sprunget ut i gata der.... vi kan egentlig fortsette slik i det uendelige og det blir bare dumt. Nei... ta mitt råd til deg og tenk... jeg skal bli en sabla god og sikker sjofør og istedenfor å irritere deg vist du ser noe som du mener er galt, så tenk... godt at denne syklisten møtte meg som er så hensynsfull ellers kunne dette gått galt:-)

Kjell

09.05.2017 kl.23:47

Artig å se at syklistenes oppfatning av hva hovedproblemet med bruk av sykkelveg er (hindringer), er akkurat den samme som bilistene opplevelse av problemet med veibanen (med syklister midt i veien). Vi må dele veien, men de fleste syklister med Strava og kondomdress må rett og slett ta seg ei pære. Man har ikke rett til å være til hinder. Slipp forbi når dere har sjansen (med sjansen mener jeg ikke når dere har sekunder til gode). Jeg tror ikke dere er like tålmodige bak rsttet i egen bil bak en annen bil som kjører 30 i 60-sonen. Prinsippet er akkurat det samme hva gjelder sykkel.

Frode

09.05.2017 kl.23:49

Kjell Arne Ulvang: Hobby psykolog... Grunnen til jeg nevne pølsedrakter er at de fleste andre syklister er fornuftige og edru når de sykler, det kan ikke alltid sies om pølsedraktsyklistene. jeg prøver forgjeves å påpeke til deg at dere jeg ikke provoserer noen som helst når jeg kjører bil men opplever det motsatte fra syklister. Dette er noe som du ikke vil diskutere.

Erlend

09.05.2017 kl.23:53

Hva med å ganske enkelt følge trafikkreglene? Det er lov å sykle på veien så lenge det ikke er uttrykkelig forbudt. Andre trafikanter plikter å forholde seg til det og opptre hensynsfullt.

Frode

10.05.2017 kl.00:04

Erlend: Alle bilister må følge veitrafikkloven til punkt og prikke, ellers blir det bøter og prikker. Men Syklister vi ha i pose og sekk, og det får sjelden eller aldri konsekvenser uansett hva galt de gjør. Kjell Arne Ulvang prøver å late som syklister er perfekte i trafikken. Aldri opplevd noe negativt. !!!

Kjell Arne Ulvang

10.05.2017 kl.00:05

sykler sikkert i det du kalle pølsedrakt og har aldri syklet i påvirket tilstand, absolutt edru:-) Tettsittende klær er svært fornuftig og mer sikkert, det finner du fort ut av vist du prøver å sitte på en sykkel nedover i over 60 km timen:-) Unngår å Diskutere at pøsedrakt syklister provoserer deg, diskuterer jo det hele tiden, gjentar og gjentar, slutt med det og bestem deg for å bli en sikker god sjofør som bidrar til å unngå ulykker uansett. kan jo ikke vite hva det er som du lar deg provosere av, som sagt så kjører jeg også bil, en god del og opplever det ikke, men hva vi lar oss provosere av er jo en annen sak... noen provoseres av to bredden, tror feilaktig at det er ulovlig, jeg blir ikke provosert av det og vet utmerket at det ikke bare er lovlig, men er å annbefale... osv...osv. Jeg ser ikke problemet, det er plass i massevis, spesielt her på sørlandet og nå tar jeg kvelden:-)

Frode

10.05.2017 kl.00:12

Kjell Arne Ulvang: Det er en enkel løsning på problemet og det er at syklister blir prikkbelastet på samme måte som bilister for feil i trafikken dere er jo trafikanter. God Natt da har jeg sagt mitt om denne saken.

Kjell Arne Ulvang

10.05.2017 kl.00:19

frode

Har da aldri sagt at syklister ikke skal følge trafikk reglene og selvfølgelig blir de også straffet vist de blir tatt for eksempel å sykle på rødt og det er bra. Ser også syklister som bryter reglene og som nevnt tidligere ser jeg bilister som gjør det, skal si deg en liten hemmelighet... du ser, om du sykler eller kjører bil, båt motorsykkel, går... så er det ikke noe forskjell på oss, vanlige mennesker alle sammen og du finner i alle kategorier noen som bryter trafikk regler, hva med deg selv... holder du alltid fartsgrensa for eksempel?

Frode

10.05.2017 kl.00:21

Kjell Arne Ulvang: Påpeker bare at politiet bør sette søkelyset på dere.

Kjell Arne Ulvang

10.05.2017 kl.00:25

Politiet bør ha søkelyset på all ferdsel i trafikken skjer sikkert, sykler med mange politimenn jeg, advokater osgå,....

Torleik

10.05.2017 kl.01:41

Første tanke at dette var morsom lesning. Men det ble bare tristere og tristere. Orket ikke lese hele innlegget engang. Tenkte det kunne ver mer interessant å lese kommentarene. Men også her er det mye trist. At en med såkalt juss bakgrunn får seg til å lire av seg dette er bare trist. Hun burde kunne sette seg inn i lovverket og hva det vil si å sykle på en "gang og sykkelsti" og i veibanen før hun sprer slike tanker. Det er nettopp slike blogg innlegg og kommentarer som nører opp om hatet og forakten for syklister. Og hva tjener det egentlig til? Ikke mindre syklister på veien i hvert fall. Så lenge lovverket er slik det er kommer du alltid til å se syklister i veibanen. Du kan like godt bestemme deg først som sist at du ikke skal hisse deg opp over det. En syklist er ikke verdt alle de grå hårene dette måtte føre til. Og det er definitivt ikke verdt å bli en drapsmann over et irritasjonsmoment.

Lars Berg

10.05.2017 kl.08:08

Er dette ironi? I så fall er det skrevet svært dårlig.

Er det ikke ironi så er det et makkverk uten like. Jeg vet virkelig ikke hvor jeg skal begynne. Har du noensinne brukt sykkel som fremkomstmiddel på fast basis? Det kan du ikke ha gjort, ettersom du ville visst at det å svinge inn og ut av fullstendig usammenhengende sykkelstier er ufattelig krøkkete, i tillegg til at man må sykle sakte for ikke å sykle over turgåere osv.

Er du så redd for å feie ned en syklist bør du seriøst vurdere å levere inn lappen på nærmeste trafikkstasjon. For bil, det virker det ikke som du er særlig flink til å kjøre. Aller helst kan du holde deg ute av trafikken

Mikkel

10.05.2017 kl.08:21

Kan noen skrive et blogginnlegg om bloggere som kjører rundt og tar bilder mens de håndterer et kjøretøy?

Et mer og mer vanlig fenoment som fort kan utarte seg til et stort problem for folkehelsa.

Roger Svendsen

10.05.2017 kl.08:39

Jeg er både bilist og syklist, og irriterer meg ofte over syklisters oppførsel i trafikken. Like ofte irriterer jeg meg over bilister når jeg sykler. Den ene parten har like mange råtne epler som den andre.

Forskjellen er bare at man treffer på flere biler når man sykler enn man treffer på sykler når man kjører. Forfatteren av dette innlegget er trolig en av disse bilistene som er et råttent eple. Mest av alt fordi man ikke har forstått det helt grunnleggende med sykkel i trafikk.

På gangsti møter man på gående med musikk på ørene som plutselig tar et skritt til høyre eller venstre. Folk med barnevogn på trilletur 2 og 3 i bredden. Og kanskje verst av alle, folk med hund hvor eier går på den ene siden og bikkja på den andre.. med båndet i mellom. Eller bikkja løpende fra høyre til venstre. Eller de som bare står stille å prater.

Sykler man i gammel-damesykkel-tempo på 10-15 km/t går dette kjempefint. Sykler man i 25-35 km/t så er dette veldig skummelt, konstant. Legger man til sand/grus på våren, knuste flasker etter helgen, vikeplikt hver gang man krysser en vei.. så er det ikke alltid slik at gangvei er mest fordelaktig helhetlig.

Man må nemlig ikke se hva som er fordelaktig kun for bilisten, men man må regne inn de gående også.. som også blir dritforbanna når man sneier dem fordi de skal ta et steg unna en hundebæsj. Eller trillefolket som må legge seg litt på rekke når man skal forbi.. for det er jo ikke like koselig! Og selvsagt syklisten selv..

Personlig sykler jeg 90% på gangsti hvor det er mulig, men noen ganger.. så velger jeg veibanen. Med god samvittighet. For sikkerheten og for alles beste.

Og du... det at to syklister sykler ved siden av hverandre.. du vet at du ALLTID, uansett, skal helt over i motsatt kjørefelt når du kjører forbi en sykkel? og uansett ALDRI når det kommer en bil i mot?

Frode

10.05.2017 kl.10:30

Ser at mange kritiserer denne bloggen. Men det som blir belyst her er særdeles viktig. Hvor skal syklisten være i trafikken.

Biltilsynet sier at det er ok å sykle 2 i bredden. ? midt i veibanen. Loven sier noe annet. §3 "trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret."

Det er enorm forskjell på trafikken i dag og for 30 år siden.

Hva om det var en liten 10 år gammel gutt eller jente foretrekker å sykle foran bussen fordi de har rett til det.

Jeg har klasse A motorsykkel. Alle forteller oss at vi ikke er synlig.

Tankegangen til de fleste i dag er at vi har våre rettighter vi trenger ikke se oss for når vi går over fotgjenger overganger (Nesen ned i mobiltelefonen) og vi sykler midt i veien fordi de som kommer bak har plikt til å se oss enten det regner, er mørkt ute eller vi sykler uten refleks, eller uten baklykt i mørke. Mørke klær er alltid høstmote.

Vi har blitt så arrogante her i landet at vi har sluttet å se oss for når vi krysser veien, sykler, og kjører bil med nesen i mobiltelefonen.

Skulle noen være så uheldig at de kjører på og dreper en syklist så er det 2 liv som er ødelagt.

De fleste norske veier er ikke laget for at 2 syklister skal sykle i bredden pga stor trafikktetthet. kollektiv traffik er vel ikke så veldig attraktiv når den går i 20 -30 km med syklister som viser finger foran.

Vi kan ikke velge vekk stress-samfunnet som vi er påtvunget. Og ikke minst skal vi ikke lære opp barna til at alt er andres feil og vi har rett til oppholde oss midt på veien til alle tider av døgnet.

Ett enormt antall bilister kjører uten sertifikat, ruset,mm så veien er ikke en lekeplass. Og er et tema som bør diskuteres.

Gunnar

10.05.2017 kl.10:57

Det er skremmende at mennesker med stor kunnskapsmangel kombinert med holdninger som du har i det hele tatt har lov å kjøre bil. Den totale mangelen på forståelse på hva gang og sykkelvei kan brukes til er kanskje forklaringen.

Frode

10.05.2017 kl.11:08

Gunnar: Du skriver "hva gang og sykkelvei kan brukes til " Kanskje du kan svare på det Gunnar, når vi ser at den svært ofte ikke er i bruk. ? Det er det som er tema, og gode innspill er velkommen ikke noe grunn til å rakke ned på hverandre.

Anders

10.05.2017 kl.11:24

Jeg kjører en god del bil men har aldri kommet senere frem dit jeg skal pga en syklist. Tenk positivt så går det bra! ( det blir det samme som når folk irriterer seg over de som har med seg hunder ut på ski )

Jogger

10.05.2017 kl.12:02

Burde omdøpe veier til bil og sykkelvei, så kan det være ulovlig å sykle på gangvei, men da begynner muligens folk å jogge to i bredden i bil og sykkelveien, så kan vi ta en ny diskusjon om hvor jævelig det er for syklister å måtte ligge bak en jogger hele veien.

Trond

10.05.2017 kl.12:11

Uansett hvordan en syklist eller en billist oppfører seg, så er det alltid syklisten som dør.

Bjarne

10.05.2017 kl.14:46

Har latt meg provosere noen ganger av innlegg ang problematikken bil/sykkel og gang og sykkelveier. Dette har jeg nå sluttet med, av den enkle grunn at det alltid kommer oppgulp fra bilister som må vente 10 sekunder for å kunne passere en sykkel i veibanen, og som ikke evner å utvise normal folkeskikk eller poste flåsekommentarer (Jfr Morten 09.05.2017 kl.15:43). På gang og sykkelstier er det pr i dag følgende brukere: Gående, gående flere i bredden, gående med hunder i lange band, skateboardere, el sykler, el mopeder, rulleski, joggere etc etc, har sikkert glemt noen.

Det sier seg selv at det ikke er plass til en som ønker å sykle raskere, man må bruke veien til dette, selv om man risikerer å bli presset av veien av en bilist det koker i hodet til. Har dere så dårlig tid at dere ikke man vente i de sekundene det tar å passere? Nei. Er enig at det er idioter på veien blant syklister også, som ikke tar hensyn og som provoserer med sin adferd. Akkurat som det er i samfunnet for øvrig. Skjerpings, både bilist og syklist, det går an å få det til.

Til opplysning: sykler alltid i veien med racersykkel med trange klær, ellers på gang og sykkelsti.

10.05.2017 kl.16:06

Jarle

09.05.2017 kl.22:18:

"Dessuten synes jeg vel ikke golfere burde uttale seg så mye vedr. antrekk og kjøpt reklame. Dessuten legger jo de beslag på store områder hvor det har vært eller kunne vært dyrkbar mark og masse titan som kunne blitt brukt til hofteledd for oss påkjørte sykkelister :)" - Skrev ignorante Jarle..

Du som skrev dette er dum du! Du vet lite om golf og forskjellige grunn banene er bygget på.. Likevel uttaler du deg som du har peiling.. Lavpannet.. Links, vet du hva det er?? Det er udyrkmar mark, eneste som kan gro der er gress. Det er wasteland mellom strandlinje og fastland som ellers ikke ville blitt brukt til noe. Isteden er de fine golfbaner og tur områder. Ellers er mange av de bygget på myrer, er det dyrkbart for deg? En og annen golfbane ligger på ett tidligere jorde, men det betyr ikke at ting ikke er nyansert. Så langt tenker ikke du.. Dessuten er golf bevist ved forskning at det er den beste aktiviteten for folkehelsen. Man belaster nemlig hjertet akkurat passe. Man forbrenner 2000 kcal på en 18 hulls runde og en 18 hulls runde i uka er nok til å tilfredstille myndighetenes anbefaling om fysisk aktivitet. Forskningen viste også at golfere lever i snitt 5 år lenger.

Oppgitt

10.05.2017 kl.16:14

GANG- og sykkelvei, der man til nøds får lov å sykle hvis man passerer fotgjengere, hunder i bånd med hund og eier på hver sin side av stien med båndet i mellom som snubleline, og barnevogner kan ikke brukes til transportsykling, som f.eks. på ve til og fra jobb. Et av de største problemene er at man som regel har vikeplikt ved hver vei som krysser gangveien, og at risikable situasjoner oppstår ved utkjøringer der bilene uansett sjelden bryr seg om vikeplikten sin.

Selvfølgelig bør man bruke GANGstien til å sykle på også, der det er hensiktsmessig - slik idiotsyklisten som ble filmet foran en buss for noen dager siden burde gjort. Men syklisten har like stor rett på veien som deg - og mer rett på veien enn på gang- og sykkelstien. Så med mindre det bygges sykkelveier vil dette fortsatt være et problem.

Mark D. Chapman

10.05.2017 kl.17:26

Takk for dette navnløse innlegget til mitt innlegg:

"09.05.2017 kl.16:26

Mark D. Chapman

09.05.2017 kl.16:14

Du skriver så dumt, som om syklister har alle rettigheter. Det er bare tull, sprøyt, viss vass osv.. Begge skal vise hensyn og bilister gjør det i større grad enn syklister. Det er syklistene som må tenke seg om. Hvis du må stoppe og slippe forbi så må du det, trafikken forøvrig driter i om du blir litt stiv av det, det er ditt problem og skal ikke under noen omstendigheter være noen andres. Ellers fortjener du all spylervæske du kan få."

Jeg kan knapt huske at jeg har blitt truffet av spylerveske....

Les innlegget mitt på nytt:

- Jeg slår fast at begge parter skal følge hensynsparagrafen.

- Jeg viser til at jeg viker om det blir kø så raskt jeg kan.

- Jeg bruker alternativer til veibanen når det er mulig.

Men er norsk lov viss vass? At du og noen få andre bilister ikke kan lovgivningen eller anser det som viss vass er jo en stor fare i trafikken. Som jeg sa hensynsparagrafen må ta utgangspunkt i det som er loven. En syklist skal normalt befinne seg i veibanen som alle andre kjøretøy. Da skal han/hun ta hensyn til andre i veibanen, men bilistene skal også respektere syklisten i veibanen og ta hensyn til dem og sørge for at det er trygt også for dem. Begge parter, som du også sier.

Om bilister viser mer hensyn har aldri jeg sett noen statistikk på. At flertallet, av bilister og syklister, følger veitrafikkloven og viser hensyn er derimot dokumentert mange ganger, tror jeg. Svina, både bilistene og syklistene er heldigvis i mindretall, men de ødelegger for oss alle. Dette erfarer jeg selv, som sagt på slutten av innlegget mitt, der jeg takker flertallet av bilistene, som viser hensyn. Takk igjen!

Stian Hansen

10.05.2017 kl.18:11

Blir ikke helt klok på om denne bloggen skal være en parodi på en sykkelhater eller hva det er, men man burde kanskje ikke sitte å ta bilder mens man kjører?

Marius

10.05.2017 kl.21:03

Det du skriver er bare vås. Enten er du stokk dum, eller så satser du på klikk. Håper på sistnevnte.

Lurte meg til å klikke seg inn på artikkelen hvertfall.

Syklist

10.05.2017 kl.22:21

Kvalmeste innlegget jeg har lest noensinne, Bente..... Forkastelig at du er så naiv....

Phil McCrackin

11.05.2017 kl.00:08

For det første er så dette et håpløst blogginnlegg. Fullt av faktafeil og helt utrolig ensidig og naivt. Bente Lund bruker ordet "sykkelsti" om det som faktisk er GANG og sykkelvei. Dette gjør hun bevisst for ekstra krydder i sitt håpløse innlegg og når dette blir påpekt i en kommentar svarer hun nedlatende, som om folk er for dumme til å forstå hva hun mener. I det hele er dette et innlegg som kun bidrar til dårligere samarbeid i trafikken. Diskusjonen er verdt å ta, men blogginnlegget har ingen hensikt.

Har sagt dette mange ganger før og jeg sier det igjen. Det finnes syklister som ikke tar hensyn og det finnes bilister som ikke tar hensyn. Det finnes idioter på begge sider.

Jeg mener hvertfall at sykling i høyere fart ikke hører hjemme på "gang og sykkelveg". Veiene må utbedres for å gjøre rom for både syklister og bilister. Hva med barn som vimser rundt på gangvegene? Å bli truffet av sykkel i så lav hastighet som 5 kilometer kan få fatale følger. Oppfordrer alle til å ta hensyn i trafikken. Syklister bør slippe biler forbi og bilister bør kunne holde god avstand og kjøre forbi der det er trygt og godta at de kommer 30 sekunder senere hjem fra jobb.

Syklist 2

11.05.2017 kl.09:47

Dette blir bare helt håpløst og useriøst vrøvl.

Også håper jeg at bloggeren ikke brukte mobilen sin mens hun satt i førersetet og tok alle disse fjollete bildene? I såfall burde hun kanskje bruke hodet til å tenke litt mer fornuftige tanker neste gang og heller fokusere på veien.

Dumme bloggere ass

11.05.2017 kl.13:19

"Jeg har bakgrunn innen juss ..."

Seriøst???

Skeptisk

11.05.2017 kl.17:38

Har lite problemer med å snitte en idiot på to hjul. Man skulle fjernet påbudet med sykkelhjelm. De som mister livet p.g.a atferd som disse syklistene har gener som samfunnet ikke trenger.

Torkel Thorsen

11.05.2017 kl.20:38

Kjære Bente Lund: For balansens del, parker bilen et års tid og bruk heller sykkel daglig. Skriv så et nytt innlegg om samme tema. Alltid en fordel å ha en smule erfaring før man blogger.

Realisten

11.05.2017 kl.23:07

Meget bra og strukturert blogginnlegg! Selv praktiserer jeg alltid dette på vei hjem fra jobb, når jeg kjører til mitt hjem i Holmenkollåsen: legger meg sakte opp på siden av disse sykkelidiotene, med jaguaren min. Kjører i deres fart litt, ved siden av dem. Da pleier de fleste å møte blikket mitt. Jeg skiller overbærende, rister på skuldrene, slår begge hender ut og peker på fortauet. Med spørrende, smilende overbærende blikk.

Noen blir faktisk sure. Sukk.

Totningen

11.05.2017 kl.23:13

Alle dere som sykler på offentlig vei, hva står det i siste del av paragraf 3 i Veitrafikkloven?(!)

Skriv en ny kommentar

hits