Skyt ulven, bevar elefanten!

 

Hvis du har sett en ulv på nært hold så vet du at det er fantastisk vakre dyr. De er stolte, mektige og innbyr til respekt. Ulvene har et sterkt og intenst språk, men samtidig er de sky, sarte og avhengige av vår hjelp for å kunne overleve. De er ikke mange, de er altfor få. Og de jaktes av tusenvis av rifler som svever over dem med helikoptre hvert eneste år. -Mens det eneste de egentlig prøver på er å overleve. Det er ufattelig trist.

På Langedrag har Tuva Thorson vist oss hvordan mennesker og ulv kan leve i samhørighet. Gjennom utrettelig arbeid med de sosialiserte ulvene Ask og Embla fikk vi på nært hold se hvordan ulvene respekterte Tuva som sin leder. Tuva var elsket av ulvene; de slikket henne i ansiktet når hun kom til dem, og ønsket hennes bekreftelse og ivaretagelse.  Dette var ikke diabolske ondsinnede dyr; det var selvstendige rovdyr som levde i pakt med naturen. Det var en nydelig studie i samhørighet og rytme.

Norge signerte Bernkonvensjonen i 1979, og vi ratifiserte den i 1986. Konvensjonen har blitt et viktig redskap for å oppfylle forpliktelser etter konvensjonen om biologisk mangfold, og Norge er forpliktet til å føre en nasjonal naturvernpolitikk som samsvarer med begge konvensjonene.

Bernkonvensjonen tillater ikke ordinær jakt på ulv, og årsaken til det er jo ganske enkelt at ulven står på listen over kritisk utrydningstruede arter. Dette er ikke vanskelig å forstå. Ulven klarer seg ikke uten vår hjelp, og hvis vi ikke forvalter bestanden godt nok så tar vi prinsipiell stilling to ting:

  1. Vi gidder ikke å følge konvensjoner hvis det blir for mye lokalpolitisk bråk av det
  2. Vi mener at bevaring av biologisk mangfold er noe som andre nasjoner får drive med

Dette handler om norsk lokalpolitikk satt direkte opp mot overordnede mål for hele verden. Det handler om hvorvidt 30-40 ulver er litt vel mye for oss, mens vi samtidig hyler over andre lands uetiske forvaltning av nesehorn, elefanter eller hva det måtte være.

Alle forstår at det kan være litt krevende å møte en ulv på trappen sin, men det er altså bare en person som har blitt angrepet av ulv i Norge de siste to hundre årene. At ulven også kan komme til å spise en hund eller to er en naturlig del av naturens gang, og hunder spiser langt oftere på mennesker enn det ulver gjør. http://www.dagsavisen.no/innenriks/atte-drept-av-hunder-i-norge-1.910123

Når det gjelder sauene som blir spist, så kan vi bare notere at bøndene bør tenke seg om to ganger før de fjerner det som årlig gir indirekte subsidier i en målestokk som må innebære at noen åpenbart lukker øynene hver gang de har brukt kalkulatoren sin. Det er ikke morsomt å finne sauene sine døde; det skjønner vi - men det er naturlig svinn som man må regne med når man driver i naturen.

Hvis man ser på fakkeltogene og avisoppslagene kan det virke som vi er fullstendig omringet av grusomme ulver som er i ferd med å overta hele landet. Her er det bare å spisse kulene så vi kan forsvare oss mot overmakten! Men hvis vi gjør det så kan vi bare slutte med å gråte over at de afrikanske elefantene forsvinner, eller over at det bare er noen få gorillaer og tigere igjen.

Vi kan ikke si at dette står mellom by og land, eller mellom bygdefolk og eliten. Det står mellom Norge og det biologiske mangfoldet i verden.

Heads up, Norge! "We must stand on principle. If we don`t we will not stand at all."

Resting wolves
Licensed from: Gry Thunes / yayimages.com

9 kommentarer

Jon Inge

11.02.2017 kl.13:43

Takk for et flott innlegg. Jeg er så enig med deg.

Nils

11.02.2017 kl.16:21

Helt enig. La ulven leve!

Dag

12.02.2017 kl.15:56

Et veldig bra innlegg Bente!

Blabb

12.02.2017 kl.16:11

Sauene til bøndene dør av veldig mye annet også..rovdyr er ikke årsaken til mer enn en liten del.

Fint innlegg..særlig nå som en viss politiker , Høyre, vil utrydde alle rovdyr i landet. Skal ikke skrive hva jeg tenker om henne , og det er veldig mye :) Selvsensur må til!

Sigurd

13.02.2017 kl.00:44

Har du lest Bernkonvensjonen? Det er alt for mange som uttaler seg uten at de virkelig vet hva det står der! Og, de som virkelig vet anser ikke ulven som utrydningstruet. Kanskje i Norge, men der har det bare vært streifdyr fra Russland, Finnland og Sverige siden 1958.

Bente Lund

13.02.2017 kl.10:41

Hei Sigurd. Jeg leste Bernkonvensjonen blant annet da jeg tok internasjonal miljørett som spesialfag under jusstudiet.

Skvatt

13.02.2017 kl.12:20

Orsak, Blabb, men sånne ofslege rôvdyr og særleg denna forhufselege vargen er det som tek og et alle sauene, av di det er desse bøndene verte kompanserte for. Og rakkjen teke ikkje nokon or lamma av di då verte det ikkje nokon kompansasjon. Nett slik er det, sann. Jau! Og me kan ikkje samanlikna med nokon or dessa rôvdyra i det ofslege utlandet hell', sann. Hugs at i dei døma er det snakk um å taka vare på det biologiske mangfaldet med ein varmare og meir inkluderande natur, medan det i Noreg er viktegare å taka vare på bøndene og deira naudsyntleik for kulturlandskåpen. Ikkje gløym at sånne rôvdyr som løvane i India og tigrane i Afrika verkeleg er utryddingstrua, lyt eg berre nemne. Sånn forhufseleg varg hev på den andre sida ikkje noko å gjere hjå oss i Noreg og lyt berre halde seg hjå svenskane. Jau!

Bente Lund

13.02.2017 kl.12:39

Skvatt: :-)

Ragnar

18.02.2017 kl.08:01

For eller imot ulv, det er uansett viktig at folk følger loven. Slik ulovlige ulvejakter må straffes hardere http://adresseposten.no/nyheter/ulvejakt.html

Skriv en ny kommentar

hits