President «Collateral Damage»

En kvinne protesterer i vaginakostyme i forbindelse med Sundance Film Festival Foto: Valerie Macon/AFP

Det var i TV-debatten der Megyn Kelly gjenga at Donald Trump kalte kvinner for «dogs, fat pigs and disgusting animals» at han slo tilbake med at hun antagelig hadde mensen fordi hun var så kritisk. I tillegg markerte han hvilket paradigmeskifte han siktet mot, da han sa at verken han eller USA hadde tid til å være politisk korrekte lenger. -Og hvis folk ikke likte det så fikk det være deres problem.

En stund etter debatten ble Donald president, og nå får han lite honnør for at han virkelig er ordentlig god til å være udiplomatisk. Hans første uker har vært en enestående studie i bruk av hårtalkum, og vi har lært at han er kjempegod til å signere brannfakler og til å slenge på røret når han snakker med andre statsledere.

Donald setter forretningsstrategi over diplomati, og han utfordrer elementer som statsledere og verdensborgere trodde man trygt kunne lene seg på. Han skal nå valgmålene sine, og han aksepterer uvanlig stor grad av «collateral damage»[1]- på veien - det er det som bekymrer oss. Donald tråkker rundt som en elefant som vet akkurat hvor tung den er, og det gjennomsnittlige blodtrykket til verdens statsledere må ha økt betraktelig siden han kom i posisjon. Stakkars folk; hva skal de gjøre nå annet enn å skaffe seg betablokker?

Iran mener at Donald har fornærmet hele den muslimske verden, og kineserne ser ikke lenger på krig med USA som en fjerntliggende mulighet. EU er heller ikke fornøyd, og situasjonen er tilspisset etter at USAs ambassadør til EU uttalte at Europakommisjonens president - Luxemburgs tidligere statsminister Jean-Claude Junker - egentlig er best egnet til å være borgermester i en eller annen landsby. Sånn for øvrig kunne ambassadøren tenke seg å velte hele den Europeiske Unionen slik man en gang veltet Sovjetunionen. Og sånt blir det ikke akkurat julestemning av.

Dommedagsprofeter sammenligner bildet med tiden før andre verdenskrig, og kaller Donalds retorikk for «Hitlersk» fordi den aldri inneholder detaljer. Alt handler om overordnet hederlige mål; for han vil jo beskytte USA og bekjempe terrorisme! Ja - god ide! Dog ikke hvis "detaljene" berører verdier som nestekjærlighet og folkeskikk, skulle man tro. 

Men det er en undervurdert faktor nå på samme måte som før valget, og det er at mange amerikanere tilsynelatende vil ha handling fremfor diplomati. The «silent majority» er fremdeles nesten taus, for 66 % av amerikanerne hvisker til Reuters at de mener USA bør slippe inn færre flyktninger. Og overall så har Donald støtte på de tiltakene har iverksatt.

De fleste håper for harde livet på at Donald har en langsiktig konsekvensanalyse i ryggen, men det sier vel sitt når Angela Merkel må ringe for å minne ham om at det finnes en Genevekonvensjon. Og bare gudene vet hva som skjer hvis Iran, Kina eller lignende land blir skikkelig sinte. Det eneste sikre er at ingen av dem vil prøve å bekjempe Trump utkledd som vaginaer og andre rosa ting - for de har skjønt at man ikke knekker pennen til Trump utkledd som marsjerende vagina. Nei; de tøffeste landene kommer ikke til å kle seg ut i det hele tatt mens de fikler med de røde knappene sine. Sånn er det med den saken. 

Det er ikke småtterier vi snakker om. Nå er vi et paradigme som sier: «USA først - koste hva det koste vil». Og for ikke-amerikanere er det nødvendig å ta innover seg at mange stemte på Donald fordi han lovet å redde dem fra et hav av ubetalte regninger, håpløshet og trailer park living. At han ikke var diplomatisk fikk de bare leve med.

Donald var faktisk «collateral damage» i seg selv, og han ble valgt likevel. Så nå er spørsmålet bare hvor langt han kan strekke strikken før den ryker. At han møter motstand er det ikke tvil om; men det er heller ikke tvil om at han har en viss støtte.

 

[1] «Collateral damage» is a general term for deaths, injuries, or other damage inflicted on an unintended target.

5 kommentarer

Åge

03.02.2017 kl.14:17

Hun er utkledd som vulva, vagina er noe annet.

Hilde

03.02.2017 kl.18:51

Flott skrevet Bente 👍skremmende å være vitne til de 14 første dagene ... frykter hvor ille det kommer til å bli med «Onkel Donald som borgermester i Andeby »😡

Angus

03.02.2017 kl.21:03

Hun er tydeligvis godt kledd og holder varmen, men hvorfor lar hun på bildet snørret renne nedover overleppen, en sammenheng her ?

04.02.2017 kl.10:59

Angus; "snørret" er snø.

B. holst

12.02.2017 kl.00:45

Dette var da i meste laget? Likte ting mye bedre som de var før.

Skriv en ny kommentar

hits